Monday, January 20, 2014

Selamat Pulang Jimbit!

Bismillah,

Hari ini aku letih. Aku nak tulis sebuah tribute untuk seorang sahabat yang aku panggil jimbit. Bila orang tanya apa itu jimbit? Aku akan jawab, ko tengok mangkuk ni, apa yang ada pada dia, itulah maksud jimbit. Hahaha..

Aku mula-mula jumpa masa dia datang rumah aku. Sekali aku pandang dia, aku dah tau dia ni memang jimbit. Dia tinggal di Meredith Street. Hauzah ke 2 ISMA SA ketika  itu. Ini membuatkan aku rasa dia ni memang hardcore ISMA. Baru first year dah masuk markaz, bakal-bakal abang long ni.

Nama dia Muhaimin, dia ada penyakit Marfan Syndrome. Natijahnya, semua tulang-tulangnya memanjang. Tulang saja panjang, otot tidak. Dia memang lembik. Tapi otaknya kira bagus la, jika tidak mana mungkin berjaya mendapat tempat untuk terbang ke luar negara.

Daripada bacaan aku, syndrome yang dia hidapi menyebabkan umurnya pendek. Maksudnya, dia akan mati awal. Aku sangat happy. Biarlah dia hidup sekejap, daripada hidup lama2 menyusahkan orang. Hahaha. Itulah joke aku dan kawan2 yang lain tentang dia.

Basically, dia budak baik. Dia tidak pernah mencuri duit MASCA macam mantan presiden MASCA SA, Adam Usamah, tidak pernah menutup kecurian dana MASCA SA seperti presiden MASCA selepas itu, Danial Fahmi, Raja Danial, timbalannya Megat Hazwan, komiti di MASCA National dan mereka yang terlibat.


(muka macam nak kena terajang!)


Dia juga tidak pandai menipu. Apabila menempah dewan, tidak akan menempah menggunakan nama persatuan lain seperti dilakukan Umar Faruq, mantan ketua ISMA SA. Dia juga sentiasa memberikan receipt. Dia juga tidak pandai terjerit2 macam Hisham Sharif, ayatolla ISMA SA walaupun punya darah keling.

Dia seorang yang lurus bendul. Mudah diperalatkan. Tidak mampu mempertahankan diri. Tidak pandai putar belit macam Ustaz Hazizee ISMA. Tidak pandai mengkritik dan berpura-pura suci seperti Syahr Musafir, penyebar hadis palsu ISMA yang gemar mengkritik selain ISMA terutama musuh-musuh ISMA seperti PKR, PAS, DAP dan IKRAM.

Teringat aku ketika dia datang tanya aku pasal ISMA. Aku bagitau dia, jangan keluar, ambillah manfaat, syaratnya jangan taksub. Lepas tu, dia tanya pasal nak masuk IKRAM pula, aku katakan perkara yang sama, jangan taksub. Dia pernah berada dalam hauzah ISMA dan IKRAM, pandangan dia tentang ISMA dan IKRAM tidak boleh dipandang remeh.

Masih segar lagi dalam ingatan aku ketika dia diuji musibah yang sangat berat. Dimaki, ditengking, diherdik dan dihina oleh Megat Hazwan, timbalan presiden MASCA SA ketika itu dan mereka yang terlibat dalam majlis laknat tersebut. Aku tidak berada di tempat kejadian, jika aku ada, sudah pasti aku akan bangun mengajar budak-budak kurang ajar tersebut.

Aku hanya menerima laporan daripada pemuda PKR, Ahmad Ridhuan dan menonton rakaman daripada seorang lagi pemuda sufi PKR, Azim Batman dan Anep, presiden MYPSA. Menyirap-nyirap darah aku ketika itu. Mentang-mentang dia jimbit, diorang menjadikan dia bahan melepas geram selepas MASCA SA gagal mendapatkan komiti melalui 2 kali AGM/EGM.

Jika benar si jimbit bersalah, mengapa dia perlu diperlakukan sebegitu? Bukankah dia masih lagi seorang manusia jika mereka semua telah kafir ketika itu. Bukankah terdapat jiwa2 pembangkang yang memperjuangkan hak asasi manusia di dalam dewan itu. Demi Allah, ianya suatu kezaliman terhadap jimbit!

Pemuda PKR, Ahmad Ridhuan tidak boleh buat apa. Lakonan playsafe persis Anwar Ibrahim. Azim pula hanya ingin bergembira dengan kejadian tersebut.Dia merancang game untuk hiburkan hati. Kawan2 dia hanya menyatakan simpati. Guru fiqh dan Bahasa Arab dia pun tak berani nak buat apa. Siapa yang akan bangkit mempertahan kan dia? Indera tiba2 muncul untuk membantu.

Ketika itu, aku telah buat keputusan. Apa nak jadi, jadilah. Biarlah aku menuntut keadilan bagi pihak dia, Aku declare perang dengan MASCA. Aku nekad untuk menggunakan segala resource yang aku ada untuk hancurkan MASCA. Dalam masa yang sama, ramai pemberi maklumat membongkarkan kes Adam Usamah yang mencuri duit MASCA. Sahabat2 Adam cuba menutup kes tersebut hingga hari ini. Aku menggunakan sepenuhnya kes tersebut. Aku ajak mereka jumpa, tiada yang berani. Mereka hanya berani bila jimbit berseorangan saja.

Akhirnya muncul Buyut, seorang yang sangat rasional dan baik. Ketepikan apa orang kata pasal dia. Aku anggap dia sangat bijak. Dia hadir untuk menyelesaikan masalah tersebut. Alhamdulillah, jimbit menerima surat permohonan maaf daripada mereka dan aku stop segala plan aku untuk nak hancurkan MASCA secara total. Aku respek Buyut, Puteri dan kawan2nya yang mengambil langkah bijak. Aku ni sangatlah diplomasi orangnya.

Mungkin orang akan cakap aku hanya memeralatkan dia. Daripada kisah di atas, adakah aku memperalatkan dia? Jika benar aku memperalatkan dia, aku tak perlu nak membela dia sehingga terpaksa buang masa melayan budak2 kecik yang baru berjinak2 nak main politik kotor. Aku anggap dia sebagai sahabat aku bukan budak aku. Sebab itu aku pertahankan dia. Aku berkawan bukan untuk mengambil keuntungan, aku berkawan kerana nilai kebenaran dan keadilan.

Aku boleh saja buat bodoh seperti orang lain dan hanya mengucapkan takziah. Tapi Nabi aku ajar untuk berdiri dan memihak kepada mereka yang dizalimi. Membelia orang yang lemah. Lagipun, aku bukanlah bacol yang mencari redha manusia. Hidup hanya untuk diri sendiri. Boleh saja aku buat begitu, aku sudah mempunya duit yg cukup, isteri yang cantik dan anak yang comel. Tapi aku dilahirkan bukan untuk menjadi pengecut.

Aku rasa dia sendiri tahu orang mengambil kesempatan ke atas kelemahan dia. Dia dihentam kumpulan jahat MASCA apabila berseorangan, bila kita panggil balik mereka tidak berani. Umar Faruq maki dia pun bila dia berseorangan. Hisham Sharif pun ajak dia jumpa berseorangan. Bila kita ajak jumpa bersama, terus cancel. Inilah bukti betapa manusia jahat di Adelaide membuli dia. Aku berani kata tiada siapa yang kata dia jahat, tetapi kenapa mereka semua suka mengambil kesempatan di atas kelemahan dia?

Duhai Jimbit,

"Aku tak mengharapkan ko jadi seperti seperti aku. Mustahil ko boleh jadi seperti aku. Aku cuma harap ko jangan biarkan diri ko dipijak, dibuli dan dihina orang. Aku tau ko memang jimbit. Melayan ko adalah sangat memenatkan dalam hidup aku. Melayan ko menyebabkan dosa aku memaki ko bertimbun2. Sebab itu aku pernah doakan ko mati cepat supaya aku tak perlu memperhankan ko, tak perlu maki2 ko lagi. hahaha.."

"Aku minta maaf di atas segala cacian dan makian aku selama ko kenal aku. Jika ko nak majoriti orang Melayu suka ko, ko curiklah duit MASCA, tipulah apabila tempah dewan, sebarlah hadis palsu, terjerit-jeritlah bila dalam masjlis orang, kritiklah selain ISMA, tutuplah segala korupsi dan hiduplah dengan lakonan. Tapi jika ko nak Allah meredhai kehidupan ko, peganglah prinsip kebenaran dan keadilan, serahkan segala pengharapan kepada Allah, berharaplah hanya kebenaran di mahkamah Allah kelak."

"Bila ko di Malaysia, aku dah takda nak membela ko. Pastikan segala pelajaran hidup yang ko dapat di Adelaide menjadi panduan dalam hidup ko kat sana. Jangan takut untuk menyatakan kebenaran. Jangan mencuri dana awam, beli barang untuk program awam, tunjuk receipt, jangan terjerit dalam majlis orang, itu tiada akhlak, dan akhir sekali, jangan ko buat benda yang sama kepada orang lain."

"Kalau aku tau ko melakukan pengkhianatan sebagaimana manusia2 jahat di sini lakukan, Aku akan pastikan ko hidup dalam penyesalan untuk seluruh hidup ko. Takda apa aku nak nasihatkan ko lagi. Ko dah besar. Banyak pengalaman ko dah lalui. Aku doakan ko sentiasa berada dalam kebenaran, sentiasa mencari kebenaran dan sentiasa berada di pihak yang benar."

"Yang baik itu daripada Allah, yang buruk itu daripada aku sikit dan admin drmaza.com lagi banyak. "

Abu Fedora al-Turkistani

Monday, November 4, 2013

Warkah buat macai-macai PKR

Sambungan dari : http://alturkistani.blogspot.com.au/?zx=891d656a73465828

Pagi ahad lalu, tiba-tiba macai-macai PKR menyerang UFB kerana dakwaan beliau program forum bersama DSAI dibatalkan. UFB telah tag twitter aku. Jadi aku terpaksa pertahan UFB kerana kenyataan yang dibuat beliau adalah sahih dan benar. Cumanya aku perlu membuat sedikit penjelasan dan ulasan kepada awam.

Kisahnya bermula bila aku dihubungi oleh seorang sahabat karib aku, seorang pemuda PKR yang mendapat email daripada pejabat DSAI yang memintanya mengaturkan beberapa perjumpaan dengan rakyat Malaysia untuk DSAI semasa di Adelaide nanti. Beliau bertanya kepada aku, bila UFB akan datang pula. Setelah menyemak tiket UFB, mereka akan naik 1 kapal nanti.

Sahabat aku itu diminta untuk mengaturkan perjumpaan dengan orang awam di Adelaide, pelajar-pelajar dan perjumpaan tertutup dengan penyokong PR. Aku sendiri bersamanya semasa membuat beberapa aturan. Beliau mencadangkan kepada aku untuk meletakkan DSAI dengan UFB di atas 1 pentas dalam sebuah forum yang bersifat ilmiah dan non-politikal.

Tiba-tiba telefon beliau berdering, seorang wakil DSAI bernama Ahmad Sayuti menghubungi beliau. Wakil DSAI tersebut menyuruh beliau menghubunginya dan jangan terus kepada pejabat DSAI. Ketika itu beliau beliau menyatakan cadangan beliau dan wakil DSAI itu menyatakan persetujuan.

Tugas kami di sini adalah menyusun jadual DSAI, tidak perlu apa-apa proposal sebenarnya. DSAI akan mengikut jadual yang kami sediakan. Setelah wakil DSAI menyatakan persetujuan secara "verbal". Maka kami sama-sama membuat jadual, mencari tempat, dan membuat strategi pengiklanan.

Macai-macai PKR perlu tahu, aku diantara manusia di Adelaide yang sepatutnya bersama-sama makan dengan DSAI dalam undangan Dato' Hassan. Itu hal yang mereka patut tahu betapa serius aku membantu sahabat aku ketika itu. Aku tidak hadir kerana aku meluat dengan alasan dangkal lagi sengal pejabat DSAI dan AIC seperti yang telah aku nyatakan dalam post yang lalu.

Walaupun aku bukan ahli PKR, tetap sahabat aku tahu aku tidak memusuhi mana-mana parti politik. Beliau juga tahu betapa "liberal"nya aku dalam menerima apa-apa pandangan manusia.  Beliau juga tahu aku pernah berjuang bersama-sama ADIL ketika zaman muda-muda dahulu. Yang pasti, beliau tidak mempunyai otak UMNO seperti orang di pejabat DSAI dan AIC. Sebab itu beliau sangat progresif.

Aku diminta menghubungi UFB bertanya kesediaan beliau. Makanya UFB menjawab seperti yang telah dinyatakan. Aku tanya sahabat aku itu, bagaimana dengan tajuk? Beliau jawab, DSAI takda hal punya, bagi apa tajuk pun dia boleh punya dengan penuh yakin. Aku pun berpandangan begitu juga. Tetapi, kami terfikir-fikir siapakan calon moderator yang adil? Akhirnya aku terfikir seorang pegawai MSD yang sangat progresif. Aku terus menghubungi beliau dan beliau telah menyatakan persetujuan beliau. Kami menjangkakan forum ini akan menjadi "event of the year Adelaide" untuk pelajar-pelajar Malaysia.

Cadangan awal tajuk adalah "berkhilaf itu fitrah, bersatu itu sunnah". Itulah tajuk yang dinyatakan kepada UFB. Objektif kami mahu melihat bagaimana DSAI melontarkan idea menurut pengalaman beliau yang kami rasakan begitu menakjubkan manakala UFB sebagai seorang ustaz muda yang baru berjinak-jinak dalam politik kepartian mendepani masalah perpecahan yang tidak sepatutnya berkalu yang melanda dunia politik tanah air. Tetapi tajuk itu diubah semasa sahabat aku menulis propsal kerana merasakan PKR takut dengan perkataan sunnah.

Keesokan harinya, sedang kami meneruskan rancangan, tiba-tiba Ahmad Sayuti menelefon beliau memberitahu tentang rancangan-rancangan yang dia pula rancang dan memberitahu forum dengan UFB "cancel" kerana pihak pejabat DSAI tolak dengan alasan-alasan dangkal seperti yang telah dinyatakan. Kecewa dengan sikap pejabat DSAI, sahabat aku itu telah bersusah payah menulis proposal dan meminta seorang "abang" dalam PKR untuk "forward"kan terus kepada DSAI kerana meyakini semua itu adalah keputusan bodoh pejabat DSAI. "Abang" itu juga akhirnya diam menyepi.

Aku yang turut kecewa dengan hal tersebut cuba membantu. Seorang sahabat lain, alumni MCKK memberi aku nombor telefon timbalan presiden AIC, Al-Azadi. Aku menghubunginya dan meminta bantuannya untuk kami "terus" kepada DSAI selain aku telah "sound" alasan-alasan pejabat DSAI adalah dangkal macam Nazri Aziz beri kepada Rafizi Ramli. Aku juga sudah sebut ini projek pembodohan. Mungkin aku bukan ahli parti menyebabkan aku lebih agresif. Suara aku adalah suara rakyat, suara orang muda. Dia kata dia akan usahakan dan akan menghubungi aku atau sahabat alumni tersebut. Aku sudah nyatakan kepada Azadi jangan berurusan dengan Pak Baim (Ibarahim Yaccob, Ketua pejabat DSAI yang lawan PRU pun kalah), terus kepada DSAI. Tetapi akhirnya diam menyepi juga.

Aku simpulkan 2 kejadian di atas adalah sikap UMNO iaitu takut nak bersuara dengan orang-orang tua. Bagi aku budak-budak AIC hanyalah berlevel macai yang bacol. Sebab itu mereka gagal membawa suara, harapan dan permintaan ahli muda mereka sendiri. Al Azadi pula seperti Johny Lever dalam filem hidustan yang menjadi pak lawak saja aku rasa selepas berdepan dengannya dalam twitter. Alasan-alasan yang dia bawa, aku dapat rasakan dia hanyalah badut-badut di MCKK ketika zaman sekolah. Yang paling penting dia sangatlah jahil agama. Mohon PKR carilah ustaz yang hebat untuk mentarbiyah macai-macai PKR.

Untuk pengetahuan macai-macai PKR, cadangan mementaskan UFB dan DSAI sekali sangatlah disokong oleh seluruh sahabat-sahabat aku yang celik politik dan progresif. Mereka terdiri daripada penyokong PAS, PKR, UMNO dan juga yang paling ramai adalah non-partisan. Sebab itu aku dengan berani menyatakan budak-budak AIC dan pejabat DSAI telah melakukan projek pembodohan. Itulah hakikat yang mereka patut terima dan muhasabah, bukannya menyalahkan orang lain.

Buat pengetahuan macai-macai PKR juga, DSAI bukan diminta untuk memberi khutbah oleh ISSA. Tetapi diminta oleh Ahmad Sayuti. DS Nizar juga pernah memberi khutbat di situ kerana diminta juga. Orang tempatan di sini bukan tahu apa. Dengar saja figura yang ada sedikit asas agama, mereka terima saja. Mohon jangan perasan. Kualiti khutbah DSAI hanya pada kehebatan beliau berbahasa, ilmu agama yang dapat hanyalah bertaraf ceramah politik kampung sahaja.

Program politik kami dengan UFB adalah membedah siasat (majlis interogasi) UFB. UFB bersedia untuk diinterogat. Bertalu-talu soalan yang ditanya oleh pelajar-pelajar Malaysia dalam majlis tersebut. Soalan-soalan datang dari penyokong PAS, PKR, UMNO dan non-partisan untuk UFB jawab dan nyatakan pendiriannya. Walaupun mereka berbeza parti tetapi ukhuwah tetap terjalin. Mereka makan dan duduk sekali. Inilah wacana politik pintar, politik segar, politik memandaikan, politik baru yang diyakini oleh pelajar-pelajar di Adelaide. Setakat ceramah sorang-sorang, kami boleh tengok dalam youtube!

Hanya promoter bodoh yang akan menjadi ejen Mike Tyson vs Sapok biki. Hanya penonton yang tiada akal saja yang akan beli tiket dari promoter bodoh ini. Orang bijak mahu idea disaingi dengan lawannya, bukan idea ditinju sorang-sorang dalam gelangang. Ada lawan barulah syiok. Kami ialah promoter yang bijak bukan macam macai-macai dalam pejabat DSAI dan AIC. Mungkin macai-macai PKR yang masih berotak UMNO gagal memahami wacana minda progresif kami.

Wallahu'alam.

Thursday, October 17, 2013

PKR takut dengan UFB?

Sambungan daripada sini http://alturkistani.blogspot.com.au/2013/10/ds-anwar-ibrahim-di-adelaide.html

Sebenarnya, aku memandang PKR dengan pandangan sebuah parti progresif yang terbuka, ilmiah dan intelektual. Tidak seperti parti-parti lain. Manakala, DSAI merupakan suara rakyat dan model masyarakat marhain dalam contoh sikap keterbukaan. Malangnya, alasan-alasan sampah daripada pihak AIC telah mengubah pandangan aku terhadap PKR.

DSAI merupakan "ayatolla" usrah zaman 70an. Beliau merupakan pengasas ABIM. Karisma beliau dan anugerah lidah daripada Allah menjadikan beliau seorang yang hebat bila berpencak di atas pentas. Ketika beliau memilih untuk menyertai UMNO, beliau pernah berdialog dengan TG Haji Hadi di USA. Hasilnya hampir separuh pejuang-pejuang gerakan Islam mengikuti beliau bersama UMNO. Dari sudut pandangan lain, DSAI berjaya menewaskan TG Haji Hadi.

Pengetahuan dan penguasaan agama Islam DSAI juga tidak boleh dipandang rendah. Jika tidak, mana mungkin beliau mampu memberi kuliah-kuliah agama dan menyampaikan khutbah Jumaat. Bukankah DSAI akan menyampaikan khutbah di Masjid Wandana?

Sesiapa yang mengenali aku pasti tahu aku jarang mengkritik PKR dan tidak pernah mengkritik DSAI. Pada aku, kenangan bermandi hujan FRU tahun 1998 adalah kenangan yang indah. Ketika itu, keADILan belum wujud, yang ada hanya Adil. Mungkin memoir tersebut membuatkan aku lunak dengan PKR.

Oleh itu, aku mahu menjawab jawapan-jawapan bacol budak-budak AIC. Aku tidak mahu menyebut nama mereka. Aku hanya anggap mereka sudah menjadi sebuah "groupthink" yang melakukan projek pembodohan terhadap rakyat.

Tajuk yang dicadangkan sahabat aku, pemuda PKR, DSAI akan bawa.

1. Tajuk tersebut adalah daripada porposal kami. Mereka yang ciplak dan alih bahasa saja.
2. Kalau ya pun tajuk sama, kami boleh tukar tajuk lain. Apa masalah? Alasan ini sangat dangkal.

UFB not on the same par dengan DSAI dalam politik, dia bukan academician yang patut sentuh isu tersebut

1. Sejak bila PKR mengamalkan sistem kasta? Adakah semua perkara perlu dilihat kepada par seseorang dalam politik apabila ingin sepentas dengan DSAI? Diulang sekali lagi, wacana yang ingin dijalankan bukan wacana politk. Janganlah setiap perkara hendak dinilai dengan politk.

2. Adakah hanya politikus yang tua saja yang layak memberi pandangan? Pemikiran apakah ini? Tajuk umum yang mampu diulas oleh sesiapa menurut sudut pandang masing-masing. Apakah pemuda-pemuda PKR tidak meraikan kepelbagaian pandangan dan idea?

3. Adakah orang agama tidak layak sepentas dengan DSAI hanya disebabkan dia UMNO? Adam Adli boleh berkongsi pentas bas PKR dengan DSAI disebabkan dia membantah kerajaan? Jika beginilah sikap asabiyah dan sekular yang ada dalam kepala orang dikeliling DSAI, sudah pasti mereka juga akan jadi seperti dinosour-dinosur UMNO suatu hari nanti.

4. UFB mempunya PhD. DSAI ada PhD? UFB sudah melalui proses akademik untuk mendapat PhD dengan kelulusan mumtaz (cemerlang). Adakah UFB tidak dipandang sebagai ahli akademik? PhD beliau diselia dan disemak oleh ulamak-ulamak hadis di Malaysia dan di tanah arab.

5. Mungkin budak-budak PKR terlupa atau tidak tahu dengan kisah Usamah bin Zaid ra. yang masih muda dan tak sama par dengan ahlul Badar diarahkan untuk memimpin sahabat-sahabat rhum yang lebih senior untuk pergi berperang. Ini dalam hal memimpin. Kami cuma mahukan UFB dan DSAI sepentas berkongsi idea dan pandangan. Apa masalah?

6. Mungkin juga budak-budak AIC tidak pernah tahu perihal al-Imam as-Syafie rah. dibenarkan memberi fatwa seawal usia 14tahun. Ini hal memberi fatwa yang menentukan halal dan haram dalam urusan syurga neraka. Apa besar sangan par DSAI dengan UFB nak banding dengan par Imam as-Syafie rah. ketika 14 tahun ?

7. Apakah kelayakan DSAI memberi khutbah pula? Sedang di hadapan yang mendengarnya mereka yang punya kelulusan dalam bidang agama. Jika par itu menjadi ukuran, budak-budak AIC patut bantah kerana par DSAI tidak layak di situ. Layaknya beliau hanya di pentas-pentas bahasa dan politik sahaja.

UFB layak berdebat dengan DrMAZA

1. DrMAZA orang PKR ke? DrMAZA datang ke Adelaide? Di mana orang PKR? Kenapa perlu "passing" kepada orang lain? Boleh calonkan siapa budak PKR yang berani sepentas dengan UFB? Inilah bukti budak-budak AIC pun cuak dengan UFB barangkali. Jangan buat-buat lupa DrMAZA pernah meminta DSAI bersara dari politik dan beliau masih tidak menarik kembali pandangan beliau.

2. Sikap "divert" ini adalah sikap manusia bacol. Sudah jelas budak-budak AIC juga berfikir karisma DSAI akan tercabar jika sepentas dengan UFB. Kehebatan DSAI akan tergugat bila berkongsi idea dengan UFB. Amat memalukan apabila AIC sendiri tidak yakin dengan kehebatan DSAI.

Kesimpulan

Kesimpulannya mudah, barangkali DSAI hanya berani cabar manusia yang tidak petah berbicara, tidak pandai berdebat dan tidak tuntas bermain kata. Bila ingin dipentaskan sekali dengan manusia yang ada kelebihan sama seperti DSAI untuk tajuk yang neutral, pelbagai alasan-alasan sampah dikeluarkan.

Orang muda dan masyarakat pintar percaya kepada kepelbagaian idea dan pandangan dapat memberi impak yang besar kepada diri mereka. Kami boleh menilai dan memilih yang terbaik. Kami juga mampu menggabung dan mengharmonikan pelbagai pandangan dan idea.

Kepada AIC dan orang di pejabat DSAI, tolong jadi matang dan terbuka. Projek pembodohan kalian menyebabkan aku melihat agenda PKR hanyalah lakonan, retorik dan cakap tak serupa bikin. Tiada beza pola pemikiran kalian dengan UMNO. Bezanya, kalian belum dapat kuasa lagi.

Wallahu'alam.


Tuesday, October 15, 2013

DS Anwar Ibrahim di Adelaide?

Kisah kedatangan DSAI ke Adelaide.

Aku ialah diantara manusia di Adelaide yang tahu tentang hal ini lebih awal. Tetapi aku tidak menghebahkan tentang berita ini.

Sahabat aku, seorang pemuda PKR telah mencadangkan untuk meletakkan DSAI dan UFB sepentas untuk forum yang bersifat umum dan "non-political".

Kata beliau, pada mulanya mereka bersetuju. Maka, aku menghubungi UFB untuk bertanya kesediaan beliau pula. Jawapan UFB ringkas.

"Ana bersetuju jika tajuk perbincangan adil untuk ana dan juga DSAI, moderator juga tidak boleh bias.."

Aku mencadangkan pegawai di MSD untuk menjadi moderator. Maka program itu nanti pasti berseri dengan penyertaan tersebut. Imej neutral untuk program tersebut pasti lebih terkawal.

Aku juga melihat percambahan pemikiran mestilah melalui proses menilai. Jika tiada saingan, bagaimana manusia hendak menilai. Meletakkan 2 tokoh yang berbeza pandangan, latar belakang dan zaman untuk sebuah forum intelektual adalah sangat baik.

Malangnya, tiba-tiba ketua staff pejabat DSAI, Ibrahim Yaacub menolak cadangan program forum tersebut dengan alasan :

1. UFB tidak layak untuk sepentas dengan DSAI.
2. UFB hendak mencari "mileage" politik.
3. Soalan kepada DSAI nanti akan bersifat politik.

Jika dengan pengarah MSD barulah "match" sebagai cadangan dari mereka.

Dengan 3 alasan ini, maka jelaslah sifat "kehodohan" pemikiran orang PKR.

1. UFB tidak layak untuk sepentas dengan DSAI.

Apa ukuran kelayakan tersebut? Tidak cukupkah kita menilai manusia ialah manusia. Lagipun, forum tersebut bukan forum politik atau forum perbincangan tentang polisi negara. Apa beza sikap mereka dengan sikap menteri Nazri Aziz yang menolak cabaran debat dengan Rafizi dengan alasan Rafizi masih budak-budak dan tidak layak berdebat dengan beliau. Kejumudan pemikiran orang disekeliling DSAI adalah punca projek pembodohan dalam PKR.

2. UFB hendak mencari "mileage" politik.

Forum tersebut bukan cabaran dari UFB. Ia cadangan pemuda PKR yang mewakili suara orang muda yang mahu melihat kepelbagaian pandangan disepentaskan. Tidak jadi isu UFB mahu jadikan ia "mileage" politik. Otak mereka terlalu kotor, sehingga semua perkara penuh persepsi politik.

3. Soalan kepada DSAI nanti akan bersifat politik.

Pelajar-pelajar yang bakal hadir tidaklah "sebodoh" akal manusia yang dipenuhi najis politik. Mereka tahu hormat majlis. Jika berlaku pun, sudah pasti penganjur akan menghalang. Itulah tugas penganjur dan moderator.

Aku tidak rasakan ia pilihan DSAI, tetapi pejabat DSAI. Aku sendiri telah mengubungi AIC, katanya mahu menghubungi Pak Brahim terus. Nanti akan "get back". Sampai hari ini diam menyepi.

Daripada kisah ini, aku dapat mengenali budaya PKR.

1. Orang muda PKR tidak berani "argue" dengan orang tua PKR. Nampaknya budaya menjilat orang tua juga ada dalam PKR. Apa beza dengan orang muda UMNO yang dilihat menjilat "warlord²" UMNO? Mungkin orang muda PKR hanya berani menyalak mengkritik dan menghentam kerajaan dan UMNO saja. Dengan gang sendiri, nak "argue" pun tak berani.

2. Orang di keliling DSAI hanya mahu melihat DSAI syok sendiri bercakap dan berkempen. Bukan untuk memandaikan masyarakat dalam menilai pandangan dan hujah. Bukan semua orang boleh berdebat dan berhujah. Ia anugerah dari tuhan. Jika tidak, pertandingan debat perlu dibuat dari peringkat kelas untuk mencari pendebat terhebat. DSAI cabar DS Najib. Sudah jelas dan maklum DS Najib tidak dianugerahkan kelebihan tersebut. Jika sesiapa yang dapat "direct" kepada DSAI, tanya kepada DSAI, adakah DSAI takut untuk berforum dengan UFB? Adakah DSAI hanya berani berforum/dialog/debat dengan manusia yang tidak mendapat anugerah lidah yang hebat dari tuhan?

p/s : kata murabbiku, DSAI pernah tewaskan Haji Hadi dalam debat di USA dan menarik ramai ikhwan masuk UMNO dulu.

Saturday, July 6, 2013

Email Fitnah, Umpat dan Adu Domba Dr. Kamarul

Bismillah, hari ini aku keluarkan email mengumpat dan fitnah Dr. Kamarul Ariffin bin Khalid (assoc. prof di UIAM).

Kenapa aku katakan ia mengumpat? Kerana email ini tidak di"CC"kan kepada aku.

Kenapa aku katakan ia fitnah? Kandungan email ini hanyalah fitnah dan kebodohan si KAKI JILAT dan PENGAMPU TEGAR orang yang gila kuasa seperti Dr. Kamarul.

Aku juga katakan email ini adalah percubaan untuk mengadu-domba atau membina persepsi buruk terhadap aku kepada pihak autoriti Malaysia.

Aku akan ulas setiap point dia nanti.. Jemput baca isi kandungan NGUMPAT dia.. Oh ya, email ni panjang dan dalam Bahasa Ingeris ok. Aku malas nk "print screen" atas dasar ada beberapa email orang atasan yang bagi aku tidak elok untuk didedahkan kepada awam.

Email ini ditujukan kepada komiti MYPSA, beberapa pegawai di MSD dan beberapa pegawai di Emassy. Tujuannya adalah untuk aku diambil tindakan dengan fitnah-fitnah yang dinukilkan dalam email ini dan menekan MYPSA untuk juga mengambil tindakan terhadap aku. koh koh koh..

Bacalah.. :)

I would like to bring to your attention the OPENLY malicious writings of the said individual, who has only been an Associate Member of MyPSA(SA) less than 1 year, against the association and also official authorities/bodies both in Australia and Malaysia. All of these misdeeds were done using his Facebook pseudonym account (http://www.facebook.com/al.turkistiano), previously known as Al Turkistiano but is now called Abu Fedora Al Turkistani.
The misdeeds in mention are as follow:

1)      On 13 August 2011. This individual has openly written a malicious note on Facebook that was clearly meant to discredit the Association and its President at that time, entitled “Beberapa dalil mengapa aku syak MEREKA punya agenda...”. His writing caused much distress to the family of the person it targeted. In his writing he also made some baseless claims against the association and other committee members that were based simply on hearsay, e.g.: “Aku dengar dari anak2 murid dia, dia ngaku sebagai boneka dalam MYSPY, timbalan MYSPY yg control semua. Tiba2 dia jadi penyibuk.” Kindly note that he wrote this malicious note BEFORE he even registered as an Associate Member of MyPSA(SA) on 3 September 2011. 
2)      On 5 February 2012The same individual wrote on his blog, which is open to the public, entitled “MYPSA(SA) dan keDANGKALannya..” (http://alturkistani.blogspot.com.au/2012/02/mypsasa-dan-kedangkalannya.html) that clearly questions the authority given by EMAS to the Association to assist with the arrival of the new sponsored undergraduates in 2011 and also 2012. Please note that he wrote on his blog while being an Associate Member of MyPSA(SA) and that at NO POINT IN TIME BEFORE THAT did he EVER made a formal query or complain to the Association regarding the matter or any of the other claims he made in his blog. 3)      Since he was allowed back on MyPSA(SA) Facebook page on 19 June 2012 he has made numerous posts/comments on it that are clearly personal attacks against other members of MyPSA(SA). There are too many of them to list here but, clearly, the present General Committee members knows of them as they have been painstakingly deleted today, some of them almost 2 months after being written by the said individual. However, I would like to specifically note the following incidences of fallacious/unfounded statements against the Association and  Malaysian/Australian authorities that had been made by him:

a.       He claimed that the previous General Committee has abused its authority by removing him from being a member of the MyPSA(SA) Facebook page despite him being a paid Associate Member of the Association. This is CLEARLY UNTRUE if you note the following dates:

13 August 2011                   He publicly defamed the Association and some of its General Committee members at the time as mentioned above.

16-18 August 2011             As the Association’s Vice President 1 at the time I tried to reason with him and get him to take down what he wrote as it is open to the public to no avail. However, after a face-to-face meeting with the individual that his ill-intentions were directed against (the then President of the Association) he openly took back what he wrote WITHOUT bringing down his note on Facebook.

23 August 2011                   He was removed from being a member of the MyPSA(SA) Facebook page as he steadfastly refused to take down what he wrote despite promising to do so during the face-to-face meeting on 18 August 2011 with the then President of MyPSA(SA) and being repeatedly asked to do so by the members of the General Committee at the time.

25 August 2011                   He finally took down what he wrote after receiving the SECOND personal email from the Association’s President who was the target of his misdeeds. 3 September 2011             His wife filled the MyPSA(SA) membership registration form and paid the fees for 2011 during the MyPSA(SA) Eid Gathering in Bonython Park, whereby he officially became an Associate Member of the Association.

b.      He goes against the authority of JAKIM when he openly posted on MyPSA(SA) Facebook wall that all meat slaughtered in Australia, apart from pork, is ‘halal’ for Muslims to eat even if it has not received any halal certificate from JAKIM of AFIC. On 2 August 2012, on the MASCA SA Facebook page, he had clearly stated that both JAKIM and AFIC are giving out the halal certificates purely for monetary gains and should not be trusted by all Muslims. This is clearly an inflammatory remark against an official Malaysian Government department that has been entrusted with the responsibility to safeguard Malaysian Muslims from going against what has been written in the Holy Qur’an.

c.       He have openly call for others to go against the authority of ALL the Imams of the mosques in Adelaide with regards to the beginning of Ramadhan. At the same time he had attempted to discredit them in some of his comments on the MyPSA(SA) Facebook page. There are other instances that he have used the names of other MyPSA(SA) members fallaciously during his personal communications with me but I will not go into details about them as that is between him and me. I am sure with the above actions/statements that he had made openly on the internet the General Committee is able to deliberate and decide on his membership status as allowed for in Article VII, Section 1 of the MyPSA(SA) Constitution, i.e.:

ARTICLE VII    EXPULSION AND SUSPENSION OF MEMBERSHIP Section 1          Any member who fails to comply with the rules of the Association or has acted in a manner to bring disrepute upon the Association may be expelled or suspended for a period of time as the General Committee deems fit.

Please take note that the FB account for his pseudonym is registered using fallacious information and details that makes him anonymous to everyone other than those who knows him personally, as all of us in Adelaide do. This FB account is open to the public and he uses it to post inflammatory comments and posts, including on other peoples’ walls, without fear of any consequences.

He does have a personal FB account (http://www.facebook.com/aliff.shariffuddin), which is closed to the public but he uses his personal FB account to post more benign comments on the walls of renown religious figures such as Dr. Asri Zainul Abidin (http://www.facebook.com/DrMAZA). Why this duplicity, I know not.

Assoc. Prof. Dr. Kamarul Ariffin Khalid
LRCSI. & LRCPI., MB.BCh.BAO. (National University of Ireland)
MMedSc. (Anatomy)(National University of Ireland)
MSur.(Orthopaedics)(National University of Malaysia)
DSc.(Tissue Banking)(National University of Singapore)
Fellow (Hand & Upper Limb Surgery)(Adelaide)

Ph.D.Med. (Orthopaedics and Trauma) Candidate
Bone Cell Biology Group
Discipline of Orthopaedics and Trauma
Level 2, Institute for Medical and Veterinary Science (IMVS)
7, Frome Road
Adelaide
South Australia 5001
Australia
                Mobile: + 61 413 687 414
                Email:   kamarul.khalid@adelaide.edu.au

p/s : Setahu akulah, pangkat profesor madya tu kat unibersiti tempat kita kerja je. Ini sampai nak bawa keluar kat luar daripada email rasmi UIAM untuk cerita pangkat dia. Untuk apa? Nak suh orang tunduk jilat dia? hahaha.. Dasar budak nerd & skema zaman sekolah betul.. Buat malu budak MCKK je perangai sayur macam ni.. Gerun tak baca signature dia? koh koh koh..

Thursday, June 27, 2013

Semoga Allah selamatkan aku

Bismillah..

Semoga Allah selamatkan aku daripada bersubahat dan bersekongkol dalam menutupi pengkhianatan dan kezaliman ISMA. Maaf aku menyambung sedikit lewat kerana kekangan masa. Berdasarkan statistik, jumlah pembaca siri pertama dan kedua sama ramai. Bermakna, mereka ialah kelompok yang sama.

Figura sebenar setelah kos sebenar dewan diketahui


Selepas diketahui pengkhianatan ISMA yang tidak memberikan resit, menggunakan dewan untuk program rahsia mereka dan tidak mengisytihar tentang penggunaan tersebut. Semua dikalangan rakan kongsi tidak mengetahui tentang hal tersebut sehinggalah diberitahu oleh budak-budak ISMA yang ke program tersebut.


Maka menurut aku, selain daripada pihak ISMA mesti meminta maaf kerana pengkhianatan tersebut pihak ISMA hendaklah menanggung kos sewa dewan yang digunakan oleh mereka.

Kos majlis tersebut sepatutnya adalah:

1. sewa dewan $160 (separuh lagi mesti ditanggung oleh ISMA)
2. makan minum $1680
3. duit zakat $160

Kos terbaru sebenarnya adalah :

$160 + $1680 - $160 = $1680

$1680/4 = $420

KIA sudah membayar $400, maka KIA berhutang dengan MYPSA $20.
UCSA telah membayar $480, maka MYPSA berhutang dengan UCSA sebanyak $60.
ISMA dianggap telah membayar $160, maka ISMA berhutang dengan  MYPSA sebanyak $260.

Berdasarkan keterangan MYPSA ketika AGM, sudah jelas MYPSA mahu menanggung bahagian ISMA sebanyak $260 demi menutup dan mendiamkan pengkhianatan ISMA. Apa jua alasan, wang $260 milik ahli-ahli MYPSA amat tidak wajar disalahgunakan untuk menutup sebuah korupsi.

Ini adalah kali ke-2 ISMA melakukan pengkhianatan terhadap rakan kongsi. Ketika era Dr. Kamarul sebagai presiden MYPSA, berlaku juga kes pengkhianatan ISMA terhadap MYPSA dan MASCA.

Katakanlah..

Katakanlan jika kita menggunakan pandangan peribadi presiden MYPSA untuk mengambil $800 tersebut untuk digunakan bersama oleh MYPSA, KIA, UCSA dan ISMA kemudian bakinya dibahagi 4. MYPSA tetap menggunakan duit amanah daripada kerajaan dan yuran ahli-ahli untuk menampung $160 (separuh hari yang digunakan oleh ISMA). Itu hanya katakanlah..Yang pasti, apa jua alasan yang cuba dicipta, sudah sahih ISMA telah berbohong dan mengkhianati rakan kongsinya, MYPSA cuba menutupinya. Adakah ini amanah?


"Tanda-tanda orang munafik ada tiga perkara, iaitu apabila bercakap dia berbohong, apabila berjanji dia memungkiri dan apabila diberi amanah dia mengkhianatinya" (HR Muslim)

Aku boleh faham orang berbohong untuk menutup aib diri atau masalah diri, tapi aku tidak faham orang berbohong untuk merembat hak orang lain. Begitu juga aku tidak faham orang berbohong untuk membenarkan hak orang lain dirembat.

Kita bukan berkira tentang duit, apa yang kita mahukan adalah sebuah kejujuran dan ketelusan dalam bekerjasama. Lagipun duit yang diuruskan bukan milik peribadi, tetapi milik awam. Bukankah itu akhlak Islami yang patut dan wajar dijadikan sebuah prinsip dalam bekerjasama? ISMA membelasah PAS kerana bertahaluf siayasi dengan DAP dan PKR, mengapa ISMA sendiri tidak bercakap serupa bikin?


Jawapan Cliche


Ketika aku bangkitkan isu tersebut di dalam AGM MYPSA, Umar Faruq cuba mencelah. Aku tak berminat nak  melayan dia kerana aku mempersoalkan tindakan komiti MYPSA yang mahu menanggung program ISMA. Si Umar Faruq patut menjawab kenapa dia menempah dewan tersebut di atas nama MASCA kenapa tidak dengan nama ISMA. Aku berani berkata, program-program ISMA yang melibatkan sewa dewan, Umar Faruq akan menempahnya di atas nama MASCA. Hisham Sharif yang mengaku tidak releven dan hanya tahu 2-3% juga menyampuk. Pelik, orang yang tidak releven dan hanya tahu 2-3% tiba-tiba mahu bersuara?


Pihak ISMA berhujah dengan mengatakan harga sewa dewan itu ada 2 rates.
1. Hourly rates - $80/hour
2. Daily rates - $320/day

Jadi atas timbangan bijak Umar Faruq, dia memilih untuk menyewa sehari kerana kalau $80 x 4 = $320. Ya, mana-mana orang bijak akan memilih daily rates. Aku juga akan memilih daily rates jika hal itu ditawarkan. Ia ibarat tawaran Air Asia 1 way ke Melbourne-KL $700, return juga $700. Tetapi adakah tiket KL-Melbourne milik ISMA?


Soalan kita, berapa ISMA belanja kos sewa dewan untuk program rahsia tersebut? Jawapannya "zero". Bermakna, ISMA dapat menganjur program rahsia mereka dengan menggunakan dewan yang penuh kemudahan secara percuma! Adilkah tindakan ini kepada rakan-rakan kongsi yang lain? Sudahlah program itu rahsia, hanya diajak dan dijemput para pentaksub ISMA saja. Walhal Ustaz Fauzi yang dihantar MSD sedang bersyarah di dewan universiti. Aku tak berminat nak panjangkan tentang adab dan akhlak kita terhadap orang alim dan ilmu. Fikirlah sendiri siapa lagi prioritas menurut logik akal. Jika dikumpulkan seluruh dalil, jelas ia milik si alim, bukan milik abang-abang usrah yang masih tanpa ragu-ragu menyebarkan pendustaan ke atas Nabi kita.

Disebabkan kaum-kaum usrah suka bermain dengan analogi, maka aku juga akan menggunakan 2 analogi.


1. Umar Faruq diamanahkan MYPSA untuk membeli sebuah kereta Kancil. Tiba di showroom Perodua, dia ditawarkan beli Kancil percuma Myvi. Umar Faruq menerima tawaran tersebut. Dia beri Kancil kepada MYPSA, dia ambil Myvi tersebut. Resit yang tertera pakej beli Kancil dapat Myvi tidak diberikan kepada MYPSA.

2. Hisham Sharif diamanahkan MYPSA untuk membeli ubat gigi Najwa. Tiba di Thuan Phat, ubat gigi Najwa dibalut sekali dengan cawan Corelle. Bermakna beli ubat gigi Najwa percuma cawan Corelle. Dia beli ubat gigi tersebut. Sebelum menghantar ke MYPSA ubat gigi tersebut, dia buka ikatan cawan dan mengambil cawan. Resit yang tertera beli ubat gigi Najwa percuma cawan Corelle tidak diberikan kepada MYPSA.


Adakah tindakan Umar Faruq dan Hisham Sharif dikira amanah menurut logik akal tanpa perlu aku longgokkan dalil-dalil dari al-Quran dan as-Sunnah?


Mereka menjawab

ISMA menjawab kita gunakan kemudahan dewan itu untuk program iftar itu juga. Kami masak dan rewang di situ. Aku katakan :

Jika KIA tahu dewan itu disewa 1 hari, program dengan Ustaz Fauzi pada sesi pagi juga boleh dibuat di dewan itu. Tidak perlu sahabat-sahabat yang hadir membayar parkir di bandar. Mereka juga boleh menggoreng karipap lagend di sana. Jimat elektrik dan gas.

Jika UCSA tahu dewan itu disewa 1 hari, mereka juga boleh merewang dan memasak di dewan tersebut dengan selesa bersama penggunaan heater yang percuma. 


Jika MYPSA tahu dewan itu disewa 1 hari, mereka juga boleh menggoreng kuih, merewang dan apa-apa saja di dewan tersebut tanpa perlu kelam kabut memikul dan mengangkat barang dari jauh. Mungkin boleh meminta juak-juak Dr. Kamarul untuk memasak di sana, mungkin dapat diskaun 10sen 1bungkus nasi kerana penggunaan elektrik dan gas percuma.


Sekarang ini siapa yang untung? Adakah ini adil?

Usaha yang telah dibuat

Setelah kesemua jenis cara dibuat untuk menyelesaikan kemelut ini. Termasuklah berjumpa presiden MYPSA banyak kali, mesyuarat post-mortem, email, panggilan telefon dan sms ke pihak ISMA dibuat. Mereka terus kekal bermain-main dengan kami. Aku sendiri menghubungi ayatolla ISMA iaitu Hisham Sharif. Sesudah ketiadaan Zaki dan Nizam, aku percaya Hisham Sharif ialah ayatollah ISMA di Adelaide. Malangnya dia mendiamkan diri juga. Aku mahu mendengar 2-3% dari lidah dia kerana ketika AGM dia seakan-akan mahu berkata sesuatu. Malangnya, dia seorang yang bacol. Hanya lebat menulis di FB dan blognya. Rupanya seorang yang daiyus untuk menegakkan hujah.

Aku membuat langkah progresif dengan menghubungi Nizam melalui FB. Ini jawapan dia :

Daripada jawapan dia, aku simpulkan :

1. Hisham Sharif telah diamanahkan untuk "clarify" masalah ini. Tetapi memilih untuk berbohong. Tak releven? 2-3%?

2. Nizam sama seperti Hisham juga, menjadikan presiden MYPSA sebagai benteng.

3. Umar Faruq? Aku pun tak tau sama ada dia ni betul ke tak. Dia pula minta bukti kat kita, padahal dia tak kasi resit sewa dewan. Rujuk respon dia di Kelab Peminat Rafizi RamliOleh itu, aku menghubungi sahabat aku, orang ISMA yang aku kenali sebagai seorang yang sangat progresif. Aku minta beliau setkan meeting aku dengan Hisham. Malangnya kata beliau, Hisham taknak terlibat dan taknak ambil tahu pasal hal tersebut. Adakah Nizam menipu atau Hisham yang menipu? Oh ya, presiden MYPSA juga menyuruh aku berjumpa sendiri dengan pihak ISMA. Tetapi orang yang paling bertanggungjawab sudah membuat pengakuan dia tidak releven dan hanya 2-3% saja. Kepada siapa perkara ini hendak dibawa runding. Akhirnya aku dicadangkan oleh sahabat aku menghubungi ketua ISMA yang baru.

Pada mulanya beliau juga macam tidak mahu. Aku pun tahu beliau tidak wajar dipertanggungjawabkan. Akan tetapi disebabkan Hisham Sharif tidak mahu bertanggungjawab, ketua baru terpaksalah mencuci najis-najis yang ditinggalkan oleh kepimpinan lalu. Beliau juga cuba nak menjadikan MYPSA terutama presidennya sebagai benteng juga. Setelah aku menyatakan resolusi komplot aku. Maka beliau sudi untuk berunding. Ya, aku meletakkan resolusi berbau ugutan. Jika ISMA tidak mahu respon, kami (KIA dan UCSA) akan mengeluarkan kenyataan rasmi yang ISMA telah melakukan korupsi dengan pengkhianatan terhadap kelab-kelab lain dan membuat laporan rasmi seperti Dr. Kamarul pernah lakukan dulu.

Perbincangan kami bermula dengan senda gurau juga diakhiri dengan gelak tawa. Sungguh harmonis. Walaupun aku tetap bertegas dengan mereka kerana kami sudah terlalu penat untuk mengejar ISMA. Ketua ISMA yang baru juga sangat progresif. Beliau memahami dan mengakui kesilapan mereka. Aku dengan tegas menuntut 3 perkara :

1. ISMA mesti memohon maaf secara rasmi kerana telah mengkhianati kami.
2. ISMA mesti menjelaskan kenapa resit tidak diberi daripada awal lagi.
3. ISMA mesti mejelaskan kenapa ISMA masih klaim jumlah penuh 1hari walhal mereka mengguna separuh.

Surat itu mesti dihantar dalam masa 3 hari bermula malam itu. Malangnya surat itu lewat tiba. Maka sepatutnya kami boleh buat apa yang kami katakan.Tetapi kami menepati janji kami tidak membuat kenyataan rasmi dan laporan kepada pihak berkuasa.Setelah surat ini diberikan kepada aku, aku menganggap ia permohonan maaf daripada Ketua ISMA yang baru saja. Kerana tiada "letter-head", maka ia tidak rasmi. Tak apalah. Tindakan ketua ISMA yang baru ini wajar dipuji. Beliau berani dan mengambil bertanggungjawab mencuci najis-najis yang lalu. Sebagaimana Kevin Rudd memohon maaf di atas tindakan kerajaan-kerajaan terdahulu yang menzalimi orang aborigin di Australia. Walaupun jumlah ganti rugi itu tidak aku setujui, tetapi permohonan maaf jelas membuktikan mereka mengakui kesilapan mereka. Kerja aku sudah selesai. Bukti aku dah bentangkan, hujah sudah aku tegakkan. Permohonan maaf sudah aku dapatkan.


Kepada ahli-ahli MYPSA, berbahagialah kalian. Wang kalian akan dipulangkan. Sila pastikan pihak ISMA melalui ketuanya yang baru membayar balik hak kalian. Aku teringat seorang sahabat dari MYPSA berkata kepada aku, buat sesuatu yang menguntungkan persatuan dan ahli-ahlinya. Nah, kalian sudah tidak rugi lagi. bahkan untung kerana tidak perlu berperang dengan ISMA macam Dr. Kamarul.
Siapa sebenarnya yang patut dipersalahkan dalam hal ini? Hisham Sharif? Nizam Zakaria? Umar faruq? atau Presiden MYPSA? Atau ISMA saja?

bersambung..

Friday, June 14, 2013

Presiden MYPSA yang aku cintai, tetapi kebenaran lebih aku cintai

Bismillah..

Meeting 2

Meeting 2 adalah post-mortem. Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini. Hanya wakil MYPSA, UCSA dan KIA sahaja yang hadir. Presiden MYPSA telah membentangkan total kos majlis iftar perdana tersebut. Jumlah yang dikemukakan adalah $2035. Kemudian presiden MYPSA kata MYPSA akan tanggung $35 tersebut. KIA kekal dengan pendirian total kos mesti dibahagi sama rata. Oleh itu kos yang disepakati adalah $2000. Kita boleh anggap :

1. sewa dewan $320 (dinyatakan oleh ISMA)
2. makan minum $1680 (dinyatakan oleh MYPSA)
3. duit zakat $160

Maka kos sebenar adalah $1680 + $320 - $160 = $1840. Dibahagikan 4 = $460. Setiap rakan kongsi akan berkongsi sebanyak $460.

Maka, keputusan post-mortem tersebut adalah :

1. Semua yang hadir faham situasi dan masalah sebenar.
2. Semua faham duit daripada MSD hanyalah untuk kelab-kelab yang berdaftar dengan MSD.
3. Semua bersetuju dengan jumlah yang patut dibayar dengan ANGGAPAN $320 adalah harga sewa dewan yang kita pakai sahaja.
4. Presiden UCSA menyarankan kita menuntut resit daripada ISMA. Semua bersetuju.
5. Panggilan telefon dibuat terus ke Hisham Sharif, jawapan "putar alam" yang kami dapat. Dia kata nanti dia akan tanya.
6. KIA kekal dengan perjanjian asal kerana tidak mahu menanggung bahagian pihak ISMA. KIA bayar $460.
7. ISMA hanya bayar $320 (masih dalam siasatan). Lebih $460 - $320 = $140. Jumlah $140 ini terpaksa ditanggung oleh MYPSA dan UCSA kerana ISMA telah melarikan diri.
8. MYPSA menanggung $460 + $120 = $580
9. UCSA menanggung $460 + $20 = $480

(kiraan ini dicatat oleh Bendahari KIA semasa meeting pos-mortem)

Selepas beberapa hari, sahabat kami, Azim telah menghubungi Hisham Sharif sekali lagi, Hisham menjawab, dia sudah SETEL dengan presiden MYPSA. Apa makna ini? Ada komplot? Bukankah majlis itu kerjasama bersama? Adakah ini sikap, adab dan akhlak berkerjasama? Mengapa jawapan "swing" ke presiden MYPSA? "Passing-passing" ni bukan amalan sepatutnya calon Muslim berwibawa dan cara umat beragenda. Ini cara nak meletakkan "pressure" kepada presiden MYPSA yang dilihat lemah dan mudah "dimakan".

Adakah presiden MYPSA telah membentangkan kira-kira ini kepada AJKnya? Wallahu'alam..

(Mereka yang hadir ke Meeting Post-Mortem. Credit : Gambar dirembat dari simpanan mantan presiden KIA)


Berjaya mendapatkan bukti

Sekembalinya aku dari Abu Dhabi, aku ada urusan di Payneham. Maka aku singgah ke pejabat Payneham Council. Aku memberikan tarikh program iftar perdana tersebut untuk medapatkan salinan tempahan. Maka ia sudah jelas, terang dan nyata.. Sahih lagi sarih pengkhianatan ISMA terhadap kami semua.

Jumlah $320.50 adalah bayaran untuk penggunaan dewan dari jam 9am hingga 9pm. Dibuat di atas nama Malaysian Student Council (MASCA) oleh Umar Shamsudin (Umar Faruq), mantan ketua ISMA. Ada 2 masalah di sini tetapi kita fokus kepada masalah 1 sahaja.

1. Khianat dan menipu dari pihak ISMA.
2. Menggunakan nama MASCA untuk membuat tempahan dewan.

Aku snap dokumen tersebut dan kirimkan kepada presiden MYPSA, presiden UCSA dan presiden KIA. Presiden UCSA menjawab untuk menuntut balik hak mereka, begitu juga presiden KIA. Presiden MYPSA hanya mendiamkan diri. Kami berpendapat, amatlah tidak wajar $320 menjadi kos dalam total kos majlis iftar perdana tersebut kerana ISMA menggunakan separuh daripada masa yang ditempah.

(Salinan booking yang berjaya aku dapatkan. Boleh baca sendiri siapa yang tempah, ada nama alamat dan no telefon lagi)

(jelas 9am-9pm)

(menempah menggunakan nama Malaysian Student Council?)


AGM MYPSA 2013

Aku telah meminta "breakdown" perbelanjaan iftar tersebut ketika pembentangan akaun MYPSA kerana jumlah yang dinyatakan berbeza dengan apa yang disebut ketika post-mortem meeting iaitu $2410.00 dan pulangan semula adalah $744.65. Aku tidak tahu macam mana $744.65 boleh terhasil. Bila aku bertanya tentang sewa dewan, maka dijawab tuan presiden $320.  Bermakna MYPSA masih lagi mahu menanggung program rahsia ISMA pada sesi pagi secara tidak langsung. Bagi aku duit yang diamanah oleh kerajaan dan yuran ahli mesti dibelanjakan kepada perkara yang menguntungkan ahli kelab, bukan membela "biawak hidup" yang suka mengambil kesempatan seperti ISMA.

Untuk pengetahuan, $1250 yang dihantar oleh MSD bukan milik MYPSA 100%, $550 daripada jumlah itu adalah milik KIA. Duit yang dijanjikan oleh ustaz MSD kepada KIA bagi menampung kos Ustaz Fauzi di sini. Selebihnya adalah milik kelab-kelab yang berdaftar dengan MSD yang menjayakan program tersebut.. Hal ini sudah dimaklumkan sendiri oleh pengarah MSD. Menurut presiden KIA bahawa pengarah MSD mengulangi lagi kefahaman yang mereka tidak menanggung kelab-kelab yang tidak berdaftar dengan MSD seperti UCSA dan ISMA (presiden MYPSA juga hadir). Inilah jawapan kepada presiden MYPSA yang masih berani berkata ia hanya pendapat KIA. Sudah difahami turun-temurun tentang hal ini dan dengan logik akal yang waras, mana mungkin MSD membiayai program-program atau "portion" perkongsian pihak ISMA.

MYPSA telah mengambil $100 duit zakat bagi mengganti masuk $550 ($450 dari MSD, $100 dari zakat) untuk menampung biaya Ustaz Fauzi. Maka baki $1250-$450 = $800. $800/2 = $400. KIA dapat $400 dan MYPSA dapat $400. Jelas KIA sudah MEMBAYAR $400!

Jelas di sini kenyataan presiden MYPSA, KIA hanya membayar $100 adalah sebuah DUSTA di hadapan ahli-ahli MYPSA. Presiden MYPSA sudah tahu tentang hal ini, tetapi masih memilih untuk berkata seperti itu. Semoga Allah selamatkan lidah beliau dari terus berdusta. Apa tujuan presiden MYPSA berdusta? Untuk membela ISMA yang telah jelas berbohong dan berdusta? Atau nak bagitau yang KIA bayar sikit tapi nak bising lebih? Allah sahaja tahu niat beliau.

Duit dari MSD bukan untuk ISMA dan UCSA.

Duit dari MSD bukan untuk ISMA dan UCSA kerana 2 kelab atau persatuan tersebut tidak berdaftar dengan MSD. Seperti yang telah aku sebutkan di atas. Aku sendiri juga telah bertanya kepada pengarah MSD dan pegawai di MSD sendiri. Orang lama MASCA juga menyatakan tentang perkara ini. Jelas ini bukan pendapat KIA.

Ketika meeting post mortem, semua telah bersetuju dengan duit $800 adalah milik MYPSA dan KIA. Pengiraan ketika itu adalah menurut perjanjian asal. Bahagi sama rata. UCSA boleh menerimanya, siapa pula ISMA untuk menuntut duit tersebut? Apa hak presiden MYPSA untuk membawa duit itu untuk disedekahkan kepada ISMA? Apa beza UCSA dan ISMA, kedua-duanya parti politik. Bezanya ISMA lebih kayalah, hilang keseluruhan wang pertaruhan judi PRU13 tetapi masih tersenyum riang. Manakala UCSA kelihatan jauh lebih berwibawa dan tidak korup. Presiden UCSA juga pernah menyatakan bersedia untuk melakukan "external audit" jika dicabar. Alhamdulillah, beliaulah calon muslim berwibawa yang telus, berani dan amanah.

Kenyataan presiden MYPSA semua pihak telah bersetuju adalah DUSTA.
1. kerana tiada meeting bersama, bagaimana boleh disimpul setuju?
2. kerana KIA jelas tidak bersetuju jika hak mereka sebagai kelab berdaftar diberikan kepada orang lain.
3. jika UCSA dan ISMA bersetuju pun adalah kerana sikap presiden MYPSA sendiri yang buat "deal" peribadi dengan mereka.
4. mestilah mereka akan bersetuju, kerana orang nak kasi duit free. Mestilah KIA bantah, sebab KIA tau sebahagian ia adalah hak KIA dan KIA telah bertanya langsung dengan pihak MSD tentang hal ini.

Apa pun, keputusan meeting post mortem telah ada. Maka, sepatutnya sudah jelas tentang kedudukan wang dari MSD dan sudah sepakati pembahagian sama rata tanpa melibatkan duit dari MSD. ISMA saja yang tidak mahu hadir. Kenapa presiden MYPSA masih membawa pandangan peribadinya yang lama dengan menyembunyikan keputusan terbaru? Wallahu'alam..

Mengira sumbangan

Inilah hujah paling dangkal pernah aku dengar tentang kolaborasi. Bagaimana kita hendak mengira sumbangan. 1 kepala berapa? 1 jam berapa? Hujah dangkal begini amat memalukan. Walhal, task distribution dikeluarkan oleh MYPSA sendiri. Mengapa tiba-tiba hendak bercakap tentang sumbangan? Jika begitu UCSA pun berhak bayar kurang, sebab AJK mereka juga ramai yang menolong. Jawapan pihak KIA pula, sebab ahli mereka sikit, maka yang makan pun sikit, yang buat sepah pun sikit. Cukuplah sekadar seorang sahaja yang tinggal untuk mengemas. Ahli-ahli UCSA, MYPSA dan ISMA ramai, maka amat wajarlah mereka yang kena berkemas lebih, mereka juga makan lebih. Majlis tersebut adalah kerjasama, bukan anjuran MYPSA disokong oleh kelab-kelab lain sebagai penganjur bersama. Kalau nak kira macam ni, memang tak habisla. Lagi pun, mana ada orang kira macam ni. Argumentasi terdesak kalau berhujah begini.

Dari diskusi di rumah aku lagi, sudah difahami KIA tiada "man power". Pembahagian kos tetap dibahagi sama rata. Presiden KIA ketika itu telah bersama-sama mengemas dewan selepas program tamat walaupun tiada dalam "task distribution". Berapakah harga sumbangan tersebut? Disebabkan KIA sedar kurang menyumbang keringat tenaga, KIA telah menempah "karipap lagend" dan disumbangkan kepada majlis tersebut yang akhirnya licin sebelum habis program. Ketika mengemas, presiden KIA dimaki oleh Umar Faruq.

Mengapa sumbangan tiba-tiba menjadi kiraan bila pembohongan, penipuan dan pengkhianatan ISMA dibongkarkan. Mengapa? Mengapa ketika post-mortem dengan UCSA dan KIA presiden MYPSA tidak berani berhujah sedemikian rupa? Wallahu'alam..

Program berjaya, duit tergadai.

Apa guna berjaya membina KLCC, Putrajaya, dan KLIA tetapi di dalam pembinaannya penuh dengan korupsi?

Apa guna berjaya membina Taj Mahal yang indah jika banyak nyawa tergadai?

Apa guna berjaya program iftar itu berjaya jika ada khianat dan zalim di belakangnya?

Kejayaan bukan hujah untuk menutup pengkhianatan.

Adakah kejayaan al-Hajjaj bin Yusuf mengembangkan Islam kita boleh menutup kezaliman dia terhadap para sahabat Nabi?

Adakah sumbangan besar Syiah menyebarkan Islam ke Nusantara kita kena diamkan kesesatan mereka?

Mengapa kejayaan Tun M menaikkan nama Malaysia ke seantero dunia tidak mampu menutup mulut-mulut penyokong PR yang masih menyebut tentang skandal MISC dan Perwaja?

Mengapa kejayaan DSAI menaikkan UMNO tidak mampu menutup salahlaku beliau di sini UMNO?

Ya, masing-masing berhujah kerana kebenaran, pengkhianatan tidak boleh dilepaskan. Mengapa "double-standard" bila ada di kalangan kawan-kawan kita telah jelas telah melakukan korupsi dengan penipuan, tetapi ada kawan-kawan kita yang sudi menutupi kes itu dengan duit persatuan dan sendiri? Oh, alangkah lucunya negeri ini!

Mengapa aku bangkitkan ketika AGM MYPSA?

Setelah bukti dokumen sewa dewan telah kami dapatkan. Presiden KIA telah menghantar SMS kepada Hisham Sharif. Tetapi sehingga hari ini tidak dijawab. Aku juga ada menghubungi beliau, tetapi tidak dijawab. Kami bercadang untuk menyelesaikan masalah ini di belakang tabir sebenarnya. Dalam masa yang sama, aku teringat atsar Bilal ra. yang membantah Umar ra. kerana tidak memberikan harta rampasan perang. Begitu juga aku inginkan kebaikan kepada pemimpin kecil aku ini. Sebuah hadis daripada Aisyah rha menyebut:

"Sekiranya Allah inginkan kebaikan bagi seseorang pemimpin, akan diadakan untuknya wazir yang bersifat benar. Sekiranya dia lupa akan diingatkannya dan sekiranya dia ingat akan dibantunya. Sekiranya diinginkan Allah sebaliknya, maka diadakan untuknya wazir yang jahat. Sekiranya dia lupa tidak diingatkannya dan sekiranya dia ingat, tidak dibantunya." (HR Abu Daud dan An-Nasaii, hadis ini hasan)

Disebabkan hanya ketika itu saja aku dapat berjumpa mereka, maka aku sebutkan di situ. Semoga di hadapan Allah kelak dikira aku sudah cuba untuk membantah kezaliman mereka. Aku pun malas nk "argue" panjang-panjang kerana akan mengganggu perjalanan AGM nanti. Aku pun faham ramai orang tak "give a shit" pun pasal salahguna duit yang depan mata. Mereka nak setelkan AGM cepat-cepat, makan dan balik. Ramai lebih suka bising korupsi yang di seberang laut. Yang melibatkan lembu-lembu, besi-besi, kapal selam dan stadium. Yang depan mata, yang kawan-kawan mereka buat, mereka condong untuk diamkan dan menutupinya ataupun taknak ambil tahu.

Setelah aku faham pendirian presiden MYPSA yang mahu membela dan menutup korupsi yang dilakukan ISMA. Aku terfikir, mungkin inilah yang berlaku kepada Pak Lah dan DS Najib apabila beberapa menteri-menteri mereka dikaitkan dan dibuktikan dengan korupsi. Mereka juga diam dan cuba menutupinya. Semuanya kerana kawan-kawan. Oh, inilah punca korupsi berlaku. Kawan-kawan aku sendiri cuba menutup korupsi yang dilakukan oleh kawan-kawan kita. Begitu juga kepada para pemimpin negara. Bagi aku pula, kalau menguruskan $10 kita tidak mampu amanah, inikan pula $10b nanti. 1sen yang dibelanjakan dengan tidak amanah tetap aku bantah, 1sen  korupsi yang ditutup tetap aku tegah. Aku tidak ingin dimasukkan ke dalam kelompok yang mendiamkan pengkhianatan dan kezaliman. Yang salah mesti diambil tindakan, yang salah mesti mengakui kesalahan dan mengembalikan hak mereka yang dizalimi.

"Sesungguhnya selepasku ini akan adanya para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. Sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan menolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga). Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolong kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku dari kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga)." (HR Ahmad, al-Nasai, dan al-Tirmidhi. Hadith ini dinilai sahih oleh al-Albani)

Aku terpaksa buat pilihan terakhir dengan kadar kemampuan yang aku ada. Apa boleh buat, aku tidak mahu bersubahat dan mendiamkan kezaliman yang berlaku ke atas presiden MYPSA, UCSA, KIA dan ahli-ahli MYPSA. Sebab itulah aku terpaksa membuat pendedahan ini selepas beberapa percubaan untuk selesaikan dengan baik menemui jalan buntu. Kata Nabi dalam sebuah hadis yang mahsyur.


"Barangsiapa di antara kamu melihat kemungkaran hendaklah ia mencegah kemungkaran itu dengan tangannya. jika tidak mampu, hendaklah mencegahnya dengan lisan, jika tidak mampu juga, hendaklah ia mencegahnya dengan hatinya. Itulah selemah-lemah iman." (HR Muslim)


Presiden MYPSA amat aku cintai, tapi kebenaran lebih aku cintai. Tindakan beliau yang mahu menutup pengkhianatan ISMA aku bantah sekeras-kerasnya. Aku tak sanggup untuk mendiamkan kemungkaran yang sudah aku ketahui dan berbukti.

Presiden MYPSA bukanlah seorang yang jahat, bahkan beliau seorang yang sangat baik. Tetapi disebabkan "terlalu baik"lah ISMA mengambil kesempatan ke atas dirinya. Adakah wajar persoalan tentang ISMA dijawab oleh presiden MYPSA? Apa yang dituntut oleh aku, KIA dan UCSA adalah sebuah jawapan dan justifikasi daripada ISMA. Semoga Allah memuliakan presiden MYPSA kerana kebaikannya dan mengampunkannya kerana kelemahannya.

bersambung..