Monday, January 20, 2014

Selamat Pulang Jimbit!

Bismillah,

Hari ini aku letih. Aku nak tulis sebuah tribute untuk seorang sahabat yang aku panggil jimbit. Bila orang tanya apa itu jimbit? Aku akan jawab, ko tengok mangkuk ni, apa yang ada pada dia, itulah maksud jimbit. Hahaha..

Aku mula-mula jumpa masa dia datang rumah aku. Sekali aku pandang dia, aku dah tau dia ni memang jimbit. Dia tinggal di Meredith Street. Hauzah ke 2 ISMA SA ketika  itu. Ini membuatkan aku rasa dia ni memang hardcore ISMA. Baru first year dah masuk markaz, bakal-bakal abang long ni.

Nama dia Muhaimin, dia ada penyakit Marfan Syndrome. Natijahnya, semua tulang-tulangnya memanjang. Tulang saja panjang, otot tidak. Dia memang lembik. Tapi otaknya kira bagus la, jika tidak mana mungkin berjaya mendapat tempat untuk terbang ke luar negara.

Daripada bacaan aku, syndrome yang dia hidapi menyebabkan umurnya pendek. Maksudnya, dia akan mati awal. Aku sangat happy. Biarlah dia hidup sekejap, daripada hidup lama2 menyusahkan orang. Hahaha. Itulah joke aku dan kawan2 yang lain tentang dia.

Basically, dia budak baik. Dia tidak pernah mencuri duit MASCA macam mantan presiden MASCA SA, Adam Usamah, tidak pernah menutup kecurian dana MASCA SA seperti presiden MASCA selepas itu, Danial Fahmi, Raja Danial, timbalannya Megat Hazwan, komiti di MASCA National dan mereka yang terlibat.


(muka macam nak kena terajang!)


Dia juga tidak pandai menipu. Apabila menempah dewan, tidak akan menempah menggunakan nama persatuan lain seperti dilakukan Umar Faruq, mantan ketua ISMA SA. Dia juga sentiasa memberikan receipt. Dia juga tidak pandai terjerit2 macam Hisham Sharif, ayatolla ISMA SA walaupun punya darah keling.

Dia seorang yang lurus bendul. Mudah diperalatkan. Tidak mampu mempertahankan diri. Tidak pandai putar belit macam Ustaz Hazizee ISMA. Tidak pandai mengkritik dan berpura-pura suci seperti Syahr Musafir, penyebar hadis palsu ISMA yang gemar mengkritik selain ISMA terutama musuh-musuh ISMA seperti PKR, PAS, DAP dan IKRAM.

Teringat aku ketika dia datang tanya aku pasal ISMA. Aku bagitau dia, jangan keluar, ambillah manfaat, syaratnya jangan taksub. Lepas tu, dia tanya pasal nak masuk IKRAM pula, aku katakan perkara yang sama, jangan taksub. Dia pernah berada dalam hauzah ISMA dan IKRAM, pandangan dia tentang ISMA dan IKRAM tidak boleh dipandang remeh.

Masih segar lagi dalam ingatan aku ketika dia diuji musibah yang sangat berat. Dimaki, ditengking, diherdik dan dihina oleh Megat Hazwan, timbalan presiden MASCA SA ketika itu dan mereka yang terlibat dalam majlis laknat tersebut. Aku tidak berada di tempat kejadian, jika aku ada, sudah pasti aku akan bangun mengajar budak-budak kurang ajar tersebut.

Aku hanya menerima laporan daripada pemuda PKR, Ahmad Ridhuan dan menonton rakaman daripada seorang lagi pemuda sufi PKR, Azim Batman dan Anep, presiden MYPSA. Menyirap-nyirap darah aku ketika itu. Mentang-mentang dia jimbit, diorang menjadikan dia bahan melepas geram selepas MASCA SA gagal mendapatkan komiti melalui 2 kali AGM/EGM.

Jika benar si jimbit bersalah, mengapa dia perlu diperlakukan sebegitu? Bukankah dia masih lagi seorang manusia jika mereka semua telah kafir ketika itu. Bukankah terdapat jiwa2 pembangkang yang memperjuangkan hak asasi manusia di dalam dewan itu. Demi Allah, ianya suatu kezaliman terhadap jimbit!

Pemuda PKR, Ahmad Ridhuan tidak boleh buat apa. Lakonan playsafe persis Anwar Ibrahim. Azim pula hanya ingin bergembira dengan kejadian tersebut.Dia merancang game untuk hiburkan hati. Kawan2 dia hanya menyatakan simpati. Guru fiqh dan Bahasa Arab dia pun tak berani nak buat apa. Siapa yang akan bangkit mempertahan kan dia? Indera tiba2 muncul untuk membantu.

Ketika itu, aku telah buat keputusan. Apa nak jadi, jadilah. Biarlah aku menuntut keadilan bagi pihak dia, Aku declare perang dengan MASCA. Aku nekad untuk menggunakan segala resource yang aku ada untuk hancurkan MASCA. Dalam masa yang sama, ramai pemberi maklumat membongkarkan kes Adam Usamah yang mencuri duit MASCA. Sahabat2 Adam cuba menutup kes tersebut hingga hari ini. Aku menggunakan sepenuhnya kes tersebut. Aku ajak mereka jumpa, tiada yang berani. Mereka hanya berani bila jimbit berseorangan saja.

Akhirnya muncul Buyut, seorang yang sangat rasional dan baik. Ketepikan apa orang kata pasal dia. Aku anggap dia sangat bijak. Dia hadir untuk menyelesaikan masalah tersebut. Alhamdulillah, jimbit menerima surat permohonan maaf daripada mereka dan aku stop segala plan aku untuk nak hancurkan MASCA secara total. Aku respek Buyut, Puteri dan kawan2nya yang mengambil langkah bijak. Aku ni sangatlah diplomasi orangnya.

Mungkin orang akan cakap aku hanya memeralatkan dia. Daripada kisah di atas, adakah aku memperalatkan dia? Jika benar aku memperalatkan dia, aku tak perlu nak membela dia sehingga terpaksa buang masa melayan budak2 kecik yang baru berjinak2 nak main politik kotor. Aku anggap dia sebagai sahabat aku bukan budak aku. Sebab itu aku pertahankan dia. Aku berkawan bukan untuk mengambil keuntungan, aku berkawan kerana nilai kebenaran dan keadilan.

Aku boleh saja buat bodoh seperti orang lain dan hanya mengucapkan takziah. Tapi Nabi aku ajar untuk berdiri dan memihak kepada mereka yang dizalimi. Membelia orang yang lemah. Lagipun, aku bukanlah bacol yang mencari redha manusia. Hidup hanya untuk diri sendiri. Boleh saja aku buat begitu, aku sudah mempunya duit yg cukup, isteri yang cantik dan anak yang comel. Tapi aku dilahirkan bukan untuk menjadi pengecut.

Aku rasa dia sendiri tahu orang mengambil kesempatan ke atas kelemahan dia. Dia dihentam kumpulan jahat MASCA apabila berseorangan, bila kita panggil balik mereka tidak berani. Umar Faruq maki dia pun bila dia berseorangan. Hisham Sharif pun ajak dia jumpa berseorangan. Bila kita ajak jumpa bersama, terus cancel. Inilah bukti betapa manusia jahat di Adelaide membuli dia. Aku berani kata tiada siapa yang kata dia jahat, tetapi kenapa mereka semua suka mengambil kesempatan di atas kelemahan dia?

Duhai Jimbit,

"Aku tak mengharapkan ko jadi seperti seperti aku. Mustahil ko boleh jadi seperti aku. Aku cuma harap ko jangan biarkan diri ko dipijak, dibuli dan dihina orang. Aku tau ko memang jimbit. Melayan ko adalah sangat memenatkan dalam hidup aku. Melayan ko menyebabkan dosa aku memaki ko bertimbun2. Sebab itu aku pernah doakan ko mati cepat supaya aku tak perlu memperhankan ko, tak perlu maki2 ko lagi. hahaha.."

"Aku minta maaf di atas segala cacian dan makian aku selama ko kenal aku. Jika ko nak majoriti orang Melayu suka ko, ko curiklah duit MASCA, tipulah apabila tempah dewan, sebarlah hadis palsu, terjerit-jeritlah bila dalam masjlis orang, kritiklah selain ISMA, tutuplah segala korupsi dan hiduplah dengan lakonan. Tapi jika ko nak Allah meredhai kehidupan ko, peganglah prinsip kebenaran dan keadilan, serahkan segala pengharapan kepada Allah, berharaplah hanya kebenaran di mahkamah Allah kelak."

"Bila ko di Malaysia, aku dah takda nak membela ko. Pastikan segala pelajaran hidup yang ko dapat di Adelaide menjadi panduan dalam hidup ko kat sana. Jangan takut untuk menyatakan kebenaran. Jangan mencuri dana awam, beli barang untuk program awam, tunjuk receipt, jangan terjerit dalam majlis orang, itu tiada akhlak, dan akhir sekali, jangan ko buat benda yang sama kepada orang lain."

"Kalau aku tau ko melakukan pengkhianatan sebagaimana manusia2 jahat di sini lakukan, Aku akan pastikan ko hidup dalam penyesalan untuk seluruh hidup ko. Takda apa aku nak nasihatkan ko lagi. Ko dah besar. Banyak pengalaman ko dah lalui. Aku doakan ko sentiasa berada dalam kebenaran, sentiasa mencari kebenaran dan sentiasa berada di pihak yang benar."

"Yang baik itu daripada Allah, yang buruk itu daripada aku sikit dan admin drmaza.com lagi banyak. "

Abu Fedora al-Turkistani