Wednesday, September 26, 2012

Majlis Interogasi

Bismillah..

Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan, politik dan ahli politik..

Aku hanya akan menulis nota ringkas tentang Majlis Interogasi- Halalkah sembelihan orang Kristian pada hari ini?

Pembaca boleh menonton sendiri di sini.

Sebelum majlis berjalan

1. Dr. Kamarul Ariffin bin Khalid (Assoc. Prof. UIAM) tidak henti-henti mengepos tentang keharaman sembelihan ahli kitab. Aku pelik. Dia berpegang kepada manhaj "authority" atau tauliah. Maksudnya, hanya orang yang ada tauliah boleh bercakap pasal agama. Tetapi dia membantah pandangan agama orang lain. Sepatutnya, dia tak layak membantah sebab dia pun takda tauliah nak cakap pasal hukum hakam dalam agama. Inilah dia manhaj syok sendiri ataupun manhaj nafsu serakah.

2. Si ahlul bidaah, Ahmad Sayuti bin Basiron (mantan ketua pemuda PAS Shah Alam) yang sudah dikenali sebagai pengampu tegar Kamarul. Mungkin Sayuti mengampu kerana kepentingan politik dia. Disebabkan dia mengampu, Kamarul tidak pernah membuat laporan salahlaku dia, IKRAM dan PAS. Yang ada hanya ISMA, ISMA, dan ISMA. Yang terbaru, aku pun kena. Hahaha.. Si ahlul bidaah ni pula sibuk pos pasal halal JAKIM beserta dengan hadis dhaif. Setelah aku menegur, dia hanya diamkan diri. Biasalah, ahlul bidaah mana kisah pasal status hadis. Yang penting matlamat dia tercapai.

3. 2 hari sebelum raya, Kamarul telah email kepada MYPSA salinan kepada pihak MSD dan High Com. Kamarul membuat fitnah mengatakan, aku menghalalkan semua daging di Australia selain babi dengan pakej melawan JAKIM dan AFIC. Mana aku dapat? Allah maha kuasa!!! Ini ayat dia :

"He goes against the authority of JAKIM when he openly posted on MyPSA(SA) Facebook wall that all meat slaughtered in Australia, apart from pork, is ‘halal’ for Muslims to eat even if it has not received any halal certificate from JAKIM of AFIC. On 2 August 2012, on the MASCA SA Facebook page, he had clearly stated that both JAKIM and AFIC are giving out the halal certificates purely for monetary gains and should not be trusted by all Muslims. This is clearly an inflammatory remark against an official Malaysian Government department that has been entrusted with the responsibility to safeguard Malaysian Muslims from going against what has been written in the Holy Qur’an. "


Aku tak tau sama ada si Kamarul ni bangang atau buat-buat bangang. Aku memilih untuk mengatakan dia buat-buat bangang supaya dia boleh "trigger" MSD dan High Com untuk membenci aku. Mana mungkin seorang Assoc. Prof sebangang itu. Budak sekolah rendah pun boleh faham apa yang aku maksudkan. Takpa, biarkan dia.

4. Pihak penganjur menjemput Kamarul dan Sayuti untuk menjadi interogator majlis. Tetapi Kamarul tidak berada di Adelaide ketika majlis berjalan. Manakala si pengampu Kamarul, ahlul bidaah Sayuti bertindak bacol, kecut dan pondan dengan tidak menghadirkan diri. Inilah perangan ahlul bidaah. Hanya sekadar berani ketika Kamarul menjadi benteng. Mungkin hanya "keyboard warrior". Bila diajak berdepan secara terbuka, menikus layu di tasik madu. Mungkin sebab itu dia sampai hari ini tidak berani berdepan dengan aku secara terbuka. Di belakang aku, dia menipu 1 Adelaide kata aku tak berani. Ceh, siapa yang kenal aku tau aku tak pernah gentar dengan sesiapa pun.

5. Orang di Malaysia begitu semangat untuk menonton wacana ilmiah seperti ini. Tetapi masih ramai kelompok pelajar yang terpelajar masih lemau dengan budaya ilmiah sebegini.

Ketika Majlis Berjalan

1. Dewan kuliah dipenuhi oleh golongan yang ingin mencari kebenaran. Kehadiran cukup memberangsangkan. Kebanyakan yang hadir hanyalah ingin mendengar dan bertanya. Bukan membantah.

2. Disebabkan Kamarul dan Sayuti tak datang. Pandangan kami tidaklah ditentang. Soalan-soalan dangkal Kamarul kirimkan dipatahkan mudah oleh Kapten Hafiz.

3. Aku berbeza pandangan dengan Kapten. Tetapi kami tidak bergaduh. Tidak pula aku menimbulkan persepsi negatif tentang pandangan Kapten.

4. Kapten berjaya mempertahankan padangan sembelihan ahli kitab adalah halal tanpa syak.

5. Kesimpulannya, ia adalah halal, halal dan halal. Sesiapa yang taknak makan, terpulang. Tetapi untuk menyatakan haram perlu pada dalil dan dilarang untuk kita berpandangan negatif kepada kelompok yang makan.

Selepas Majlis Berakhir

1. Aku mengepos bukti-bukti yang aku nyatakan ketika majlis. Muncul seorang wanita jahil sibuk hendak membantah. Dia tidak datang. Tapi nak bikin kecoh selepas majlis. Dia hanyalah "keyboard warrior".

2. Dia membuat "private message" kepada aku macam orang gila. Aku pelik mengapa wujud orang seperti ini. Mungkin dia patut berkawan dengan Kamarul dan Sayuti. Boleh sama-sama "tag team" untuk lawan aku.

3. Aku mendapat ucapan tahniah dan terima kasih daripada banyak pihak. Mereka meminta lebih banyak majlis interogasi dijalankan. Alhamdulillah, usaha kecil ini tetap dihargai bagi kelompok yang menilai dengan ilmu, bukan dengan nasfsu.

Penutup

Ini saja komen dan syarah aku tentang majlis tersebut. Semoga Allah merahmati kita semua yang sentiasa mencari petunjuk. Allahu musta'an..