Monday, April 15, 2013

Punca sebenar - Nota Facebook

Bismillah..

Aku berlindung dengan Allah dari syaitan, politik, orang politik dan ahli bidaah..

Hari ini aku keluarkan kembali nota yang aku "hide" daripada facebook ke dalam blog ini. Biar semua orang menilai dengan adil. Si ahlul bidaah Ahmad Sayuti bin Basiron (mantan ketua pemuda PAS Shah Alam) mengambil kredit bila aku "hide" konon-konon dia berjaya menasihati aku. Dr. Kamarul Ariffin bin Khalid (Prof. madya UIAM) pula membuat fitnah kata aku berjanji dengan Dr. Azarisman Shah bin Mohd. Shah (Prof. madya UIAM) untuk "remove" note aku tersebut. Walhal, aku tidak pernah berjanji apa-apa pun dengan dia. Boleh tanya dia sendiri, aku ada 2 saksi dan seorang telah membuat rakaman audio. Boleh tanya dia sendiri di mana aku berjanji. Aku dengan dia ada "deal" tersendiri. Aku dah buat bagi pihak aku. Dia belum buat lagi bagi pihak dia.

Sebenarnya, selepas aku membuat pertemuan dengan Dr. Azarisman (Risman), aku mendapati dia tidak memahami manhaj salaf dengan baik walaupun dia mengaku dia salafi juga. Bagi aku, dia masih keliru dan celaru, mungkin hanya syok sendiri. Sebab itu dia menjadi "abuya" IKRAM di Adelaide walaupun dia tak mengaku. Tetapi kini, jika ditanya siapa "abuya" IKRAM kepada budak-budak IKRAM, jawabnya Dr. Azaeisman. Dalam pertemuan itu, aku menyimpulkan dia bersalah. Dia taknak mengaku, itu hak dia. Tetapi kami berdamai. Kami sudah "berpeluk cium". Dia berlunak dengan aku. Aku berlunak dengan dia. Dia jangan kacau aku, perjuangan aku, manhaj aku, tokoh-tokoh aku, guru-guru aku dan rakan-rakan seperjuangan aku, aku takkan usik dia. Itulah pendirian aku ketika itu. Sebab itu selepas perjumpaan tersebut aku diamkan saja. Aku tak tulis apa-apa tentang malam itu. Selepas itu pun, dia melayan aku dengan baik. Alhamdulillah..

Aku ingat hal itu sudah selesai selepas aku buat komen terakhir iaitu aku menarik balik kritikan tersebut. Aku tak "hide" sebab Risman tidak suruh walaupun aku sendiri bertanya kepada dia. Aku sengaja tinggalkan supaya bila orang membaca, diorang akan tau aku sudah menarik balik. Tetapi rupanya Dr. Kamarul (Kamarul) mengambil kesempatan menyerang aku. Dia mahu mengatakan aku bersalah. Celaka sungguh sikap dia. Dia tak tau apa-apa tetapi menyibuk saja. Sebab itu aku meminta dia untuk mejawab soalan-soalan aku dalam surat terbuka aku kepada dia. Si ahlul bidaah, Sayuti bila melihat Kamarul menyerang aku, dia yang suka mengampu dan mengambil kesempatan juga turut menyerang aku. Maka aku membalas balik serangan ahlul bidaah ini dengan kritikan terbuka kepada dia. Disusuli dengan kritikan kedua, bukti, dan bukti lagi.

Kamarul dan Sayuti ialah punca semua pergolakan selepas itu. Pada pandangan aku, jika Sayuti berjaya menghapuskan aku, mudahlah kerja dia menyebar fahaman-fahaman bidaah PAS menurut nafsu dia sendiri. Sebab awal-awal masa dia datang, ramai yang menganggap dia ustaz. Mencantas aku adalah menyelamatkan diri. Manakala Kamarul kerana ego dan kejahilan. Risman pula gagal mengawal atau membiarkan 2 orang pengampu dia ni terus menerus menyerang aku. Risman membiarkan Kamarul membuang aku daripada MYPSA. Membiarkan saja penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh Kamarul bersama-sama Sayuti. Ketika itu, kepada siapa aku hendak membuat pengaduan tentang MYPSA sedang ia dikuasai oleh mereka. Aku bukan seperti Kamarul yang suka "cc" email hingga ke Dato' Salman. Aku juga bukan jenis pengampu muka tak malu macam Sayuti.

Oleh itu, pada hari ini aku akan keluarkan balik nota yang aku pernah tulis dulu. Tanda aku tidak bersalah, tanda aku tidak tunduk pada tekanan Sayuti dan Kamarul, tanda aku tak pernah berjanji dengan Risman. Tanda nota ini bukan mencela MYPSA tetapi mencela sikap puak-puak usrah yang ketakutan kerana kehadiran Ustaz Fathul Bari. Perlu aku jelaskan di sini. Aku "hide" ketika itu kerana ayat Risman yang agak "power". Dalam ayat dia menyebut, "... I'm a senior government servant.." Ia masih segar dalam ingatan aku. Aku faham dia hendak menjaga nama dia. Tapi sayang, dia membiarkan sahabat-sahabat dia (Sayuti & Kamarul) mempopularkan nama aku hingga ke Sydney dan Canberra.

Aku mengubah nama rekaan kepada nama betul mereka yang terlibat.

Beberapa dalil mengapa aku syak MEREKA punya agenda.. (ini hanya cerita bohong pada kalian)


by Abu Fedora Al Turkistani on Saturday, 13 August 2011 at 23:45 ·


1) Ahmad Ridhuan tiba2 menghubungi aku bertanya tentang program UFB kerana :   
    a) Dr. Azarisman, presiden MYPSA menghubungi Adam Usamah presiden MASCA mengenai kehadiran UFB yang dibawa khas oleh Al-Turkistiano (dia jual nama aku tu!).
    b) Aku pelik bagaimana Dr. Azarisman boleh mengetahui hal ini sedangkan surat jemputan ke MYPSA masih belum diajukan.
    c) Aku dengar dari anak2 murid dia, dia ngaku sebagai boneka dalam MYPSA, timbalan MYPSA yg control semua. Tiba2 dia  jadi penyibuk.

2) Aku ke rumah Dr. Kamarul. Dia bagitau aku Dr. Azarisman telah tertanya2nya pasal hal ini lebih seminggu yang lalu. Sah, Dr. Azarisman ada something nak buat. Kenapa dia sibuk2?

3) Miu, Pengarah program UFB memberitahu aku Afiq, presiden UMNO SA telah meeting dengan Dr. Azarisman dan Adam. Hasilnya ada 2 iftar dalam masa 4 hari. 1 iftar akan ada talk dari Dr. Hafidzi. Aku tertanya2 siapa mamat ni. Kertas kerja ke MSD dibuat oleh Dr. Azarisman. Aku berasa pelik.

4) Aku segera mengkaji siapa itu Dr. Hafidzi. Haha. Sah! Dr. Hafiz dan Dr. Azarisman dari guru yang sama iaitu Aqsa Syarif dari aliran usrah JIM (kini IKRAM). Inilah game sebenar. Afiq telah termasuk perangkap orang2 tua. Adam mungkin sanggup melakukan apa saja asalkan ia bertentangan dengan sunnah, mesti lebih berminat mendengar kata Sheikh Zoology dari Sheikh Hadis.

5) Seorang anak usrah Dr. Azarisman bertanya pada aku tentang salafiyah wahabiyah. Benarkah dakwaan Dr. Azarisman bahawa Sheikh Muhammad bin Abd Wahab seorang militan? Aku terus push, tanya apa lagi dia cakap? Bla3.. Cis, aku simpulkan yang buruk semuanya fitnah belaka terhadap Sheikh dan pengikutnya yg sudah berada dalam kubur. Tetapi mengapa program khas ini dibuat? Pelik bukan? Aku dulu usrah aliran JIM juga. Topik ini tiada dalam silibus. Rupanya brainwash untuk anak2 buah sebagai persediaan menghadapi hujah ilmiah dari UFB. Dasar usrah!

6) Semasa meraikan bakal arwah2 Adelaide. Orang kaya Adelaide, Azam (bukan nama sebenar) datang bertanya dengan aku. Adakah UFB tak suka aliran usrah ini. Aku jawab YES. UFB beraliran salaf, mana mungkin dia boleh terima sistem usrah yang penuh dengan perkara2 ganjil. Azam berkata, sebab tula ISMA (kelab pemberontak usrah JIM) taknak bekerjasama menjalankan program dgn UFB. Bla3.. Aku simpulkan ISMA goyang dengan UFB.

7) Selepas dengar cerita dari Azam, pulang saja ke rumah. Aku terus check event UFB. Sah! hanya Umair dan Fikri saja yg attend. Yang lain semua maybe dan tak respond. Haha. Ayatollah ISMA sudah mengeluarkan "perintah".

8) Anak usrah Dr. Azarisman lagi seorang datang mencerita kisah malam program khas itu. Kali ini ada tambahan sedikit. Beliau memberitahu, Dr. Azarisman bagitahu memang dia saja ajak UFB ke rumahnya untuk "control" UFB.

9) Aku add Dr. Azarisman dalam FB, tapi dia xapprove. Aku msg dia, pasal program UFB dengan posgrad. Dia reply dlm English, maklumla aku ni fluent Mandarin dengan Urdu je.

"It is a small gathering amongst MyPSA committee members and we hope sahibul samahah could provide us with a short tazkirah (family related) should the time allow it. We will then proceed to al-Khalil mosque for Tarawih. Ma'assalama.." 

Kalau setakat buang masa mcm ni, baik takyah panggil, berapa banyak manfaat kita boleh dapat dalam masa lepas iftar ke Isyak? Baik aku buat daurah hadis! Aku ingat dia jenis yang cinta ilmu dan nak ambil manfaat dari ilmuan. Tetapi tidak sama sekali. Adakah ini maksud "control" itu? Hanya assumption aku yang diluahkan.

10)  Aku berjumpa dengan Azam,beliau rapat dengan Dr. Zaki, Ayatollah ISMA dan Dr. Azarisman, Ayatollah IKRAM. Dia bagitau aku kedua2nya takut pengikut2 diorang ada rasa "doubt" bila mendengar hujah2 UFB. haha. Memang dasar aliran usrah yang pengecut dan bacul. Aku makin nak muntah dengan sikap ini. Mereka menuduh aku yang membawa UFB untuk menghapuskan aliran usrah di Adelaide. Hahaha. Bulan2 puasa korang tuduh aku camni ek. Thanks la wahai ayatollah2 sekalian!Daripada aku hapuskan usrah baik aku hapuskan Ahbash! Bukan orang lain ke pernah cuba nak hapuskan aliran usrah sebelum ini? haha.

- Semua ini menjadi fakta sekiranya anak2 usrah Dr. Azarisman thiqah dan tidak berbohong.

- Semua ini menjadi kebenaran sekiranya Azam juga thiqah dan tidak berbohong.

- Kebenaran : aliran usrah memang takut dengan aliran salaf. Fakta! Sebab usrah tidak punya hujah untuk berlawan dengan salaf. Salaf punya teori yang kuat dan benar. Usrah lebih pada syok sniri sebab tu cuak lebih!* Apa itu salaf? Salaf adalah kefahaman 3 generasi selepas Nabi s.a.w yg mendapat stamp "cemerlang".  “Sebaik-baik manusia adalah generasiku, kemudian generasi sesudahnya kemudian generasi sesudahnya lagi.” (HR. Bukhari)

11) Kenapa semua orang2 dakwah "goyang"? Semua cuak? Macam2 persepsi dibuat. Macam2 spekulasi ditabur. Takut pembohongan terbongkar? Takut kebenaran dizahirkan? haha. Aku juga ada tidak setuju dengan UFB. Tetapi tidak pula aku goyang. Siap menjadi orang tengah untuk menjemput UFB. Aku tau, UFB akan mengkritik aku nanti. Ada aku kisah? Ada aku cuak? Ada aku goyang? Mungkin sebab aku takda kelab yang punya logo dan lagu rasmi.

Inilah nota yang aku tulis di Facebook aku ketika itu untuk mengkritik dan menyindir perbuatan Dr. Azarisman, IKRAM dan ISMA. Aku sudah menyemak fakta dengan berjumpa sendiri dengan Dr. Zaki, Safwan IKRAM dan menyemak uji fakta daripada Dr. Azarisman kembali untuk memastikan tahap konsistensi dia. Pertemuan yang dibuat oleh MYPSA juga telah menunjukkan arah sebenar punca Dr. Azarisman dan IKRAM membuat program mencela dan memfitnah al-Imam Muhammad bin Abdul Wahab yang menyebabkan aku mengkritik Dr. Azarisman dan IKRAM secara sindiran. Seterusnya, Dr. Kamarul yang jahil sibuk untuk masuk campur. Puncanya adalah :

Fitnah Ahmad Sayuti bin Basiron 

Aku yang tidak pandai mengampu dan menjilat manusia berpangkat Prof. Madya,
Abu Fedora al-Turkistani