Wednesday, February 8, 2012

Menjawab fitnah Ahmad Sayuti bin Bashiron dengan kaedah Ahli Sunnah bukan Ahli Bidaah..

Aku berlindung dengan Allah dari syaitan, politik, orang politik dan ahli bidaah..

Intro

Sebelum aku menjawab, biarlah aku tekankan adab melayan tetamu atau hak tetamu. Bukan diPOW, tetapi dimuliakan sehingga 3 hari tanpa dipersoalkan.

Terima kasih Datuk Wira Ali Rustam (CM Melaka) kerana datang ke Adelaide dan memberi sumbangan sebanyak RM 5000 kepada setiap persatuan. Rasanya setiap persatuan boleh berkongsi duit yang disumbangkan untuk membiayai kehadiran pelajar² baru di Adelaide. Mereka ialah musafir dan juga tetamu kita. Mereka punya hak yang telah dijelaskan oleh syariat.

Mereka mempunyai 3 hari, 3 malam hak yang patut kita semua tunaikan. Berdalilkan :

1. "Apabila telah habis 3 hari 3 malamnya, maka apa yg diberikan kpd tetamu dianggap sedekah" . [HR Ahmad dan Abu Daud dengan sanad yang baik]


2. "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, maka hendaklah ia berkata perkara yang baik atau diam. Siapa beriman kepada Allah dan hari kemudian, maka hendaklah ia memuliakan jirannya. Siapa beriman kepada Allah dan hari kemudian maka hendaklah ia memuliakan tetamunya." [HR Bukhari dan Muslim]

3. "Barangsiapa yg beriman dengan Allah dan hari akhir hendaklah dia memuliakan tetamunya dengan memberi jaizah." Para sahabat bertanya,"apakah itu jaizah, ya RasuluLlah?" Sabda Nabi," sehari semalan." [HR Ahmad dan Abu Daud dengan sanad yang baik]

4. "Tiga hari itu mengikut JUMHUR sebagai hak tetamu. Ia bukan wajib tapi sunat (sunnah yg dikukuhkan, Akhlak karimah dan kebajikan dalam agama). Umar al-Khattab ra. mewajibkan hak tetamu (Majmu') dan Imam Laits berpendapat wajib hanya hari pertama." [Syarah Muslim Imam Nawawi 1/333]

Rasanya sudah jelas dah yang patut diamalkan, lagipun dah dapat duit banyak ni. Takkan nak sumbat masuk perut sendiri kot?

Kisah Majlis CM Melaka Kelmarin (7/2/2012)

Aku hadir kerana telah dijemput oleh Haji Arif. Aku tiba lewat sedikit. Maklumlah, orang tiada jawatan apa², apa perlu aku tayang muka aku pulak. Aku tak berminat nak masuk Malaysian Insider macam Mufti Perak.

Setibanya aku di Bradford Lodge, aku disapa oleh Sayuti. Aku memberi salam, dan bersalam. Dia menarik aku dan berkata :

"Bila hang nak mai rumah aku, lama aku tunggu.."

Jawabku mudah dengan spontan :

"Apa perlu aku mai, hangla mai umah aku.."

Disebab kekalutan di depan pintu dewan, komunikasi kami terhenti. Sebab aku rasa dia dah offence aku tadi. Aku pun mengusik dia dengan bertanya :

"Hang bawak kamera tak, taknak rakam ka?"

Itu saja dalam ingatan aku yang pasti. Kemudian aku masuk ke dewan. Terjumpa dengan seorang kakak yang aku hormati. Kami sembang² pasal famili kerana dia banyak bertanya tentang isteri aku. Tiba², Sayuti datang dengan kurang ajar, tanpa memberi salam seraya berkata :

"Hang bila nak stop buat fitnah?"

OK. Sebelum aku sambung cerita, aku ingin bertanya adakah perbuatan Sayuti sangat beradab dan berakhlak? Inikah cara orang tua menyapa orang? Inikah cara pejuang Islam versi PAS mahu mencelah orang lain sedang bersembang?

Sambung..

Seperti biasa, aku akan bertanya semula, yang mana fitnah? Sebab kritikan aku banyak, takkan semua fitnah. Dia tanya :

"Hang dah baca apa yang hang tulis yang baru ni..?" Apa bodoh punya soalan, aku yang tulis mestilah aku dah baca. Aku jawab :

"Aku dah bagi orang lain review dan bertanya dengan orang lain adakah tulisan aku tersasar dari fakta, semua kata OK."

Kemudian aku minta dia buktikan di mana aku melakukan fitnah, aku minta dia jawab balik secara bertulis atau apa² cara pun. Dia bukan tak biasa menulis. Begitu detail ceramah Mufti Perak dia boleh tulis. Dia juga pernah email aku. Lepas dia takda hujah. Dia main ejek² plak. Koh koh koh. Inilah cara orang MATANG, tak dapat buktikan lepas fitnah aku, mengejek pulak. Dia cakap :

" Kata pejuang sunnah, tapi buat fitnah.." Aku nak ucapkan terima kasih kerana mengiktiraf aku sebagai pejuang sunnah walaupun aku tidak pernah meletakkan apa² label pada diri aku atau masuk mana² kumpulan. Bukan seperti dia yang menjadi ahli PAS. Adakah ini pengakuan PAS bukan pejuang sunnah? Koh koh koh.. Takziah kepada Sayuti kerana menuduh aku lagi tanpa mengemukakan fakta. Jelas Sayuti sudah memfitnah aku lagi.

Bila orang main ejek², aku tidak mahu ketinggalan. I kan orang muda, darah panas. Mestilah I ejek balik PAS dia. Tapi I takdala tuduh apa² macam dia tuduh I buat fitnah. Huhuhu.. Macam budak² la Sayuti ni, kalah hujah main ejek² pulak. Macam mana boleh jadi ketua pemuda PAS Shah Alam dulu. PAS Shah Alam takda orang lain yang lagi matang ke? koh koh koh..

Kritik dan Fitnah

Kita perlu bezakan kritik dengan fitnah. Bukan disamakan, jika disamakan, maka habislah semua hal boleh dimaksudkan sebagai buat fitnah.

Kritik secara umumnya adalah teguran dan dakwaan yang disandarkan kepada dalil (fakta, bukti, penyaksian dan pengakuan) yang diyakini pengkritik. Pengkritik bersedia menegakkan hujah, mengemukan bukti, bersedia menerima kritikan balas (dengan dalil ler, bukan tuduh² balik), bersedia menarik kritikan jika berjaya dibuktikan salah atau tersilap dan bersedia memohon maaf secara terbuka.

Sebagai contoh :

Kita mendakwa bentuk bulan yang sebenar adalah bulat. Ada kawan kita kata bulan berbentuk sabit. Untuk kita tidak memfitnah bulan itu berbentuk bulat, kita mendatangkan bukti². Gambar dari setelite, citation dari kajian² ahli astronomi, dan perkataan² saintis² astronomi yang terkenal.

Aku sudah cross check dengan beberapa sumber dan telah menapis. Hanya yang aku yakini kesahihannya aku keluarkan.
Bahkan bertanya kepada orang lain tentang tulisan aku. Aku sentiasa bersedia dengan semua itu. Pernah seorang sahabat cuba mengkritik balik point aku tentang hal majlis solat hajat. Aku panggil dia datang rumah aku. Aku biarkan dia menjelaskan. Dia memanggil saksi. Ia dilakukan dengan harmoni. Aku menjawab dengan dalil² yang aku gunapakai. Bila disemak balik. Jelas beliau gagal membukti Sayuti tidak bersalah. So, point itu masih kekal kebenarannya.

Begitu juga, kawan² yang berani bertanya, aku menjelaskan dengan jelas 1 per 1. Kemudian, aku bertanya adakah aku salah? Mereka mengakui aku tidak salah. Sebab itu aku minta, sesiapa yang mahu mengkritik balik kritikan² aku. Sila datangkan dalil yang kukuh. Aku boleh menerima jika dalil kamu sahih yang mampu membatalkan dalil² aku. Aku bersedia memohon maaf. Boleh dirakamkan, dihantar ke pemuda PAS Perak dan Malaysian Insider. koh koh koh..

Jika dalil kamu masih meragukan, maka kita berkhilaf. Biarlah Allah memutuskannya. Jika kamu benar² tidak bersalah tetapi tidak mampu membuktikan kamu tidak bersalah. Aku hanya mohon kamu bersumpah laknat ke atas diri kamu. Kemudian aku akan menarik segala kritikan aku dan memohon maaf kepada kamu. Aku percaya sumpah kamu kerana mahkamah Allah lebih adil.

Manakala fitnah pula adalah tuduhan tanpa bukti. Dakwaan tanpa dalil. Simple dan mudah difahami. Sebagai contoh :

A mendakwa telah ternampak si B mencuri. Si B bertanya, apa bukti hang tuduh aku mencuri? Buktikan! Si A menjawab, kata pejuang sunnah, tapi mencuri..

Ini adalah fitnah, kerana Si A gagal membuktikan Si B mencuri.

Begitu juga jika hendak menuduh seseorang memfitnah, maka perlu disediakan bukti yang seseorang itu melakukan fitnah. Sebagai contoh :

A : Hang buat fitnah!
B : Aku buat fitnah apa?
A : Hang kata Ronaldo gemok kawen dengan Siti Nurhaliza Misbun Sidek.
B : Apa bukti hang kata Ronaldo gemok tak kawen dengan Siti Nurhaliza Misbun Sidek?
A : Ni ha, bukak youtube, pengakuan Ronaldo gemok dan Siti Nurhaliza Misbun Sidek sendiri yang menafikannya. Ni lagi, pihak JAIS juga menafikan pernah menikahkan mereka seperti yang didakwa. Ni lagi, gambar sebenarnya Ronaldo gemok kawen dengan Dian Sastrowortoyol.
B : Oh, aku silap. Aku mintak maaf.

Contoh di atas common sense yang patut kita semua tahu. Jelas Si A tidak memfitnah Si B memfitnah kerana Si A mengemukakan dalil² yang menafikan dakwaan Si B. Sayuti, hang faham tak? Orang² PAS faham tak? ;p

Kaedah Ahli Sunnah VS Ahli Bidaah

Ahli Sunnah menggunakan kaedah "Bukti atas dakwaan" dalam apa² dakwaan baik hal dunia mahupun hal agama. Itu asasnya. Manakala Ahli bidaah menggunakan kaedah "Dakwaan tanpa bukti".

Ahli Sunnah menggunakan : 1. Iqrar (pengakuan) 2. Bayyinah (penyaksian) 3. Qarinah (bukti)
untuk mendakwa apa² hal mahupun masalah.

Aku bagi contoh yang paling mudah lagi jelas dan berkait dengan Sayuti dan aku iaitu tentang Solat Hajat Berjemaah. Aku menyatakan ia tidak datang dari Nabi, Sahabat, Imam² salaf, Imam² hadis dan dari perkataan ulamak² muktabar. Aku sertakan dalil², kaedah² dalam usul ibadat, perkataan Imam Bukhari tentang status hadis mengenai solat hajat. Aku bawakan hadis tentang solat hajat. Aku bawakan perkataan² Imam Ibnu Taimiyah dan syarat²nya. Semuanya dengan citation. Maka disimpulkan, ia adalah bidaah. Aku juga sudah bersedia dengan perkataan Imam Nawawi jika ada sesiapa nak radd aku balik..

Sayuti datang bawak dalil ulamak nusantara kata boleh. Fullstop. Mana hadis? Mana kaedah? Ulamak mana? Wali Songo ka? Wali songo yang nombor berapa? Wali Kutub ka? Kutub mana? Utara ke Selatan? Timur ke Barat? Kitab mana? Langsung tiada. Jika ada, adakah ulamak² itu boleh diterima? Adakah kata² ulamak itu boleh diterima sebagai khilaf? Adakah khilaf itu muktabar? Adakah khilaf itu diterima atau ditolak? Apakah ia lebih rajih atau tidak? Inilah fitnah ke atas agama Nabi Muhammad SAW.

Adakah kaedah begini boleh diterima pakai? Teringat kata² seorang sahabat :

"Jika kita sudah menggunakan kaedah ahli bidaah dalam hal agama, pasti kita akan gunakan kaedah itu dalam hal keduniaan."

Lihat cara Sayuti, semasa post pertama aku yang mengkritik dia. Dia sudah email aku dan kata semua itu fitnah. Aku tertunggu² penjelasannya. Kawan² yang datang bertanya aku pun kata Sayuti kata aku fitnah dia, aku tanya apa yang fitnah? yang mana? Juga tidak dijelaskan. Jawapan dia mudah, semua fitnah, fullstop! tanpa ada penjelasan untuk menegakkan hujah. Sedang aku mengemukakan bukti² dan sentiasa bersedia menegakkan hujah. Kawan² yang pernah bertanya aku, semua patut tahu aku akan menjelaskan 1 by 1. Apa boleh buat, jika agama Allah pun dia boleh fitnah, ini pulak nak fitnah aku.. :)

Semasa dia berjumpa aku pun, aku meminta penjelasan, dia gagal menjelaskan. Jelas dia takda hujah. Kemudian main ejek². Kini, duduk sibuk² kumpul dalil tentang fitnah, tag² orang lain sampai naik kat wall FB aku. Aku komen dia delete. Aku tulis (lupa plak) camnila maksudnya :

"Amik dalil² tu campak kat muka sniri.. Kaedah Ahli Sunnah bukti atas dakwaan.. Menuduh orang fitnah tanpa bagi bukti kaedah Ahli Bidaah.."

Koh koh koh.. Jelas dia seorang ahli bidaah yang suka berlindung disebalik dalil² fitnah seperti ramai ahli bidaah yang disanggah. Ahli bidaah biasanya memberi alasan bila gagal menegakkan hujah :

1. semua itu fitnah tanpa hujah.
2. tak nak berdebat kerana nabi larang.
3. aku sabar. Allah bersama dengan orang besabar.
4. malas nak layan.
5. banyak lagi benda yang lebih besar.

5 contoh ini biasa kita dengar bila kita panggil ahli bidaah untuk membuktikan kebenaran mereka. Begitulah hakikatnya bila urusan agama sudah menggunakan kaedah ahli bidaah, maka dalam urusan dunia sudah pasti dia menggunakan kaedah ahli bidaah. Sekarang ni sudah jelas Sayuti telah memfitnah aku sebanyak 3 kali kerana gagal menjelaskan, menegakkan hujah dan paling penting gagal membuktikannya.

Aku tak pernah tag siapa² bila aku menulis tentang kritikan. Sesiapa yang berminat nak membaca, boleh baca. Siapa yang tak berminat jangan baca. Aku tidak SMS, call, atau himpun orang untuk aku mencari simpati atau menagih sekongan. Semuanya atas dasar kebenaran dan keikhlasan. Aku percaya, orang beriman dan berakal akan menilai dengan kaedah² Islam dan otak. Bukan sentimen dan ketaksuban.

Fitnah 1

Sayuti pernah "kritik" aku memfitnah Mr. X. Aku minta Sayuti buktikan hal ini. Kerana :
1. Ketika perkara ini berlaku ketika Sayuti berada di USA.
2. Ketika Sayuti pulang, hal ini sudah selesai.
3. Aku sudah bertemu dengan Mr. X. Aku tahu aku tidak memfitnah. Kebenaran sudah ada.
4. Mr. X sudah memberikan sumber yang beliau gunakan ketika majlis itu kepada aku . Aku sudah membacanya berulang kali. Kajian dijalankan. Aku sudah menganalisa sumber itu. Aku boleh radd sumber itu dan aku berani untuk membahaskan di hadapan orang ramai untuk membuktikan sumber itu berniat jahat ke atas dakwah Sheikh Muhammad bin Abdul Wahab dan aku berani untuk berjidal dalam hal ini. Penulis sumber itu pun seorang sufi. Macam mana nak adil. koh koh koh.. Apa boleh buat, Mr. X hanya bertaklid dengan sumber itu.
5. Perkara itu sudah selesai, Mengapa Sayuti masih menyibuk dan "memfitnah" aku?

Fitnah 2

Sayuti pernah "kritik" aku memfitnah dia. Yang ini aku minta dia buktikan celah mana yang fitnah kerana :
1. Kes Mufti Perak : Jelas sumber blog aku dapat itu ada nama assayuti. Sayuti antara orang yang merakam. Sayuti orang kuat PAS. Paling penting blog yang sudah 1 tahun terpampang nama assayuti tiba² hilang nama assayuti bila aku cite blog itu. sebelum aku dapat blog tu pun, aku tulis SYAK. So, takda fitnah pun.
2. Kes Unimap : Aku sudah terima banyak pengakuan tentang ternampak Isteri Sayuti yang menangkap gambar solat Jumaat lewat yang tersiar di blog paling glamor di Adelaide ketika kes itu hangat. Apa mau cakap lagi bro? Siapa bagi itu gambar? Koh koh koh..
3. Kes cite nama orang : Antaranya pengakuan berlaku di depan mata si mangsa ketika bertemu dengan Mr. X. Yang lain boleh dibentangkan jika hang mampu jawab yg ni dulu. Koh Koh Koh..
4. Kes dengan aku : Ofkos ler fitnah sebab hang tak buktikan apa² pun.
5. Solat hajat : Memang Sayuti gagal. Ulamak mana entah dia pakai. Mungkin wali songo kot.
6. Dan lain² : Sila balas balik dengan hujah yang penuh fakta dan buktila. Jangan tuduh². Macam ni ka kaedah PAS? Bosanla..

Fitnah 3

Ini yang latest semasa majlis CM Melaka. Dia fitnah aku buat fitnah. Ramai orang terdengar. Yang pasti walaupun di depan aku, dia gagal mengemukakan apa² hujah. Buktikan kritikan aku kepada MYPSA adalah fitnah. Adakah semua fitnah? Melampau betul. Lagipun, aku tulis umum, siapa makan cili dia terasa pedas. Sekarang ini Sayutilah orangnya rupanya.. koh koh koh.. Aku bersedia menarik balik point² yang berjaya dibuktikan aku salah dan aku bersedia memohon maaf. Sebab ia adalah sebuah kritikan bukan fitnah.

Kesimpulan

Jika ada sesiapa yang mahu membela Sayuti atau membuktikan aku tersilap dalam kritikan² aku selama ini, tak perlu Sayuti pun takpa. Datanglah kepadaku dengan dalil² kamu. Aku bersedia mendengar dan kita akan cross check dalil² secara harmoni. Kebenaran tetap kebenaran, aku bersedia menerima kebenaran kamu jika ia memang benar. Make sure, datang bawak dalil bukan bawak dakwaan.

Kamu datang dengan cara baik, aku layan kamu dengan baik. Kamu datang cara Sayuti, aku kasi cara Azhar Idrus. Koh koh koh.. Boleh minum sirap bandung soda (soda gembira Indon panggil) di rumah aku. Aku akan memuliakan kamu sebagaimana hak tetamu yang patut kamu dapat. Jika kamu melampaui batas memang nak kena terajang dengan aku.

Kini aku sudah difitnah. Aku boleh menggunakan doa Saad bin Abi Waqas ra. atau Said bin Zaid ra. Mana satu aku nak guna ni? Nak mintak dia panjang umur ke nak mintak dia mati terus. Koh koh koh.. Kita tunggu dan lihat permainan si ahli bidaah. Lihat bagaimana dia putar alam di Adelaide.

Hingga kini aku masih menunggu dan menanti sesiapa yang mampu membuktikan aku tersilap. Ya, masih menanti. Setakat ini, kebenaran di pihak aku. Jika kamu ada kebenaran itu, bawakanlah kepadaku nescaya aku mengalah. Orang beriman tidak takut untuk mengaku kesilapannya. Aku akan terus mengkritik kerana aku sayang kamu semua.

Jika kamu benar, buktikan aku salah!

Abu Fedora aL-Turkistani